Na severu Moravy jsou stovky domácností stále bez proudu

Ostrava - Na severu Moravy zůstávají po pátečních bouřích stále stovky domácností bez elektrické energie. Několik set poruch na nízkém napětí dnes zaznamenali energetici hlavně na Karvinsku a Ostravsku. Rozsáhlé výpadky na vysokém napětí jsou také na Opavsku i Krnovsku. Podle regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanové budou energetici odstraňovat následky větrné smršti ještě v neděli. „Práce totiž komplikují větve a stromy napadané na elektrické vedení, které je potřeba nejdříve odstranit,“ dodala. Železniční doprava je ještě mírně omezena na Českotěšínsku a v centru Ostravy. Všechny tratě jsou průjezdné, ale kvůli zničenému trolejovému vedení přidávají České dráhy k vlakům dieselové lokomotivy.

Nejrozsáhlejší poruchy na vysokém napětí způsobil silný vítr s přívalovým deštěm v ostravských obvodech Radvanice, Michálkovice a Hrabová, ale také na Opavsku či Šumpersku v Olomouckém kraji. Celkové škody budou podle Lutišanové v řádu statisíců. „Poruchy na nízkém napětí během dne ještě přibývaly hlavně na Karvinsku, Ostravsku a v oblasti Frýdlantu. Lidé je totiž hlásili postupně, například jak přijížděli na chaty a chalupy. Kolem poledne jsme jich evidovali na šest stovek,“ vysvětlila mluvčí.

Energetici naopak opravili většinu poruch v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ještě jim zbývá opravit dvě trafostanice v Mezihoří u Lázní Bělohrad na Jičínsku. Vichřice na východě Čech způsobila v pátek odpoledne 22 poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. Drtivou většinu z nich se energetikům podařilo odstranit do půlnoci. Nejvíce postiženy byly Jičínsko, Novobydžovsko, část Hradecka, Choceňsko, Orlickoústecko, Žamberecko a Rychnovsko.

Moravskoslezští hasiči dnes vyjíždějí k případům, které v pátek neřešili. „Nebyly akutní a nikoho neohrožovaly. Dnes tedy provádíme de facto úklid po bouři zejména na Ostravsku a Karvinsku,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Faster. V pátek večer hasiči zasahovali kvůli větru, dešti a krupobití u více než 220 případů - většinou vyvrácených stromů, které popadaly na silnice, elektrická vedení i domy. Podle Fastera se páteční smršť obešla bez vážných zranění.