Ústeckou nemocnici povede problematický ředitel

Ústí nad Labem - Ústeckou Masarykovu nemocnici povede od prvního června skandály ověnčený Jiří Madar. Do čela největší nemocnice v kraji se vrací po šesti letech. Nemocnice pod jeho vedením pochybila při smlouvách na dostavbu. Problémy měl následně i v nemocnici v Jihlavě, kterou vedl. Navíc opakovaně řídil opilý.

Při zakázkách na dostavbu ústecké nemocnice se Madar dopustil řady chyb. Pod jeho vedením se různými dodatky měnil předmět díla, termíny i cena. Antimonopolní úřad i kraj v roce 2005 podaly trestní oznámení. Žádné obvinění se ale nakonec neprokázalo. „Dostavba nemocnice v Ústí nad Labem byla velmi komplikovaná, nemocnice se dostala do velmi složitých situací,“ přiznává ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna. „Orgány činné v trestním řízení neprokázaly pochybení pana doktora Madara, proto toto nebylo bráno v úvahu,“ dodává mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondrka.

V Jihlavě pak Madar zaměstnal jako náměstkyni a manažerku svoji ženu. Následně přibylo pochybení při zakázce na nákup dialyzačních přístrojů. Ani to ale Krajskou zdravotní od jmenování Madara neodradilo. „O problémech v Jihlavě se na výběrovém řízení nehovořilo,“ říká Jiří Vondrka. „Tohle se mi zdá, že už je přeci jen trošku moc, že k tomu jmenování by nemělo dojít,“ uvádí zastupitel Jaroslav Doubrava.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Dalším Madarovým pochybením bylo řízení auta pod vlivem alkoholu. A to hned třikrát. Jeho poslední prohřešek úředníci ústeckého magistrátu zastavili, Madar tak vyvázl bez trestu. Sami pak kvůli zneužití pravomoci skončili před soudem. Část zastupitelů představenstvo Krajské zdravotní za výběr Madara kritizuje. „Vadí mi jeho kauzy, které měl s alkoholem a s řízením pod vlivem alkoholu,“ vysvětluje Jaroslav Doubrava. „Slíbil, že v roli ředitele, kterou bude teď zastávat, se tohoto rozhodně nedopustí,“ uzavírá Jiří Vondrka.

Jiří Madar rozhovor odmítl, v SMS zprávě vzkázal, že vyjádřit se má Krajská zdravotní.