Předražená zakázka na penzion pro seniory

Ústí nad Labem - Za víc než osmdesát milionů korun chce radnice v Ústí nad Labem dostavět penzion pro důchodce. Podle opozice je ale stavba skoro dvojnásobně předražená. Jeden pokoj pro seniory totiž vyjde na víc než dva miliony korun. A to je cena, za kterou město nedávno prodávalo nové, sedmdesátimetrové byty. Stavební firma i vedení města však nepovažují uvažovanou cenu za nikterak přemrštěnou.

Dvacetimetrová garsonka za víc než dva miliony korun. Takové bydlení čeká už na konci příštího roku seniory z Ústecka. Magistrát nechá z evropských peněz přistavit čtyřicet nových pokojů ke stávajícímu penzionu. Zakázka za osmdesát pět milionů korun je ale podle opozice předražená. „My jsme dělali projektový list, který jsme předali. Tam bylo uvedeno čtyřicet pět milionů bez DPH,“ říká opoziční zastupitel Ústí nad Labem Jaroslav Kubín. „Podle mého názoru je ta cena odpovídající. Snažili jsme se ji stanovit tak, aby magistrát nezaplatil příliš velkou cenu a přitom ta stavba nebyla ošizená,“ vysvětluje zástupce stavební firmy Radovan Dušek.   

V letošním rozpočtu město počítalo s ještě vyšší cenou, a to se sto dva miliony korun. Pokoje přitom nebudou nadstandardně vybavené. „Bude tam vestavěná skříň, část kuchyňské linky a postel, která bude polohovací,“ vypočítává ředitelka Domova a penzionu pro důchodce Bukov Věra Vonková. „Těch osmdesát pět milionů je to notně předražená cena. Podle mě ta částka nakonec překročí sto milionů,“ odhaduje zastupitel Kubín. „S tímto názorem nesouhlasím. Proběhlo klasické výběrové řízení a vyhrála firma s nejnižší nabídkou,“ odmítá tvrzení opozice náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Jeden metr obestavěného prostoru bude stát asi jedenáct tisíc korun. Podle společnosti URS Praha, která zpracovává tabulky pro všechny stavební práce, je ale obvyklá cena za stavbu domovů důchodců v Česku skoro o polovinu nižší - zhruba šest tisíc dvě stě korun za metr. „Při kalkulaci té ceny jsme vycházeli ze zadávacích podmínek, které stanovil magistrát města Ústí,“ hájí cenu zakázky Radovan Dušek.   

Ústecká radnice nečelí kritice za údajně předražené zakázky poprvé. Opozice kritizuje i rekonstrukci budovy muzea. Ta měla původně stát sto osmdesát milionů, nakonec ale přijde na víc než čtyři sta.