Nové Sedlo nabízí práci bezdomovcům

Nové Sedlo - Nové Sedlo u Sokolova začalo nabízet práci lidem, kteří žijí jenom z dávek v hmotné nouzi. Podle nového zákona mohou přijetím takzvané veřejné služby dostat vyšší dávku. V případě, že ji ale odmítnou, dávka se naopak snižuje. O práci se mezi desítkami nezaměstnaných přihlásili jako první bezdomovci.

V Novém Sedlu zná Václava Svobodu skoro každý pod přezdívkou Rebel. Přebývá v opuštěné stavební buňce. Kdy měl naposled řádné zaměstnání, si už ani nepamatuje. Prý někdy na začátku 90. let. Práci pro město přivítal. Říká, že chce ukázat veřejnosti, že i bezdomovci umí pořádně pracovat.

Do veřejné služby se zatím přihlásilo na radnici v Novém Sedle 10 lidí. Nutí a zároveň motivuje je k tomu po 1. lednu nový zákon o pomoci v hmotné nouzi. Podle něj dostane vyplacenu plnou částku jenom ten, kdo předloží doklad o odpracování 20 hodin. Když doklad nepředloží, krátí se mu dávka na 2020 korun. Když odpracuje 30 hodin, dávka se zvyšuje.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Mistr pro veřejné služby Milan Bauman se nechal slyšet, že očekával zapojení více lidí v hmotné nouzi. Další města karlovarského regionu možnost zapojit se do veřejné služby svým nezaměstnaným, včetně bezdomovců, zatím připravují.

Místostarosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD) informoval, že zatím se přihlásilo 200 lidí. Mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová počet odhaduje na 300 až 400 lidí. Většina měst v regionu chce všechno připravit tak, aby zájemci mohli pracovat od 1. července.

Zákon o pomoci v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24