Bývalý vězeň protestuje proti šikaně

Kynšperk nad Ohří - Proti údajnému šikanování, nehumánnímu chování a porušování zákona ze strany dozorců zahájil protest před věznicí v Kynšperku nad Ohří Martin Kločák z Aše. Tříletý trest za výtržnictví v opilosti si odpykal před třemi měsíci. Teď předává dozorujícímu prokurátorovi, ombudsmanovi a Helsinskému výboru přes třicet podnětů k prošetření. Na svou podporu sbírá podpisy.

Po osmé hodině ráno si Martin Kločák postavil stolek s podpisovými archy a protestním transparentem před vjezdem do věznice. Odtud byl ale vykázán policií a vězeňskou správou kvůli tomu, že jde o pozemek věznice. Podle Kločáka ale pozemek, na kterém se usadil, dle záznamů v katastru věznici nepatří. Přišel také o transparent a arch se šesti podpisy. „Vykázali jsme osoby ze soukromého pozemku a transparent byl zabaven vězeňskou službou,“ potvrdila mluvčí sokolovské policie Kateřina Böhmová. Kločák své stanoviště nakonec musel přesunout asi tři sta metrů od věznice.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Bývalý vězeň se obrátil na dozorujícího státního zástupce, na ombudsmana i na Helsinský výbor se stížností, která má sedmatřicet bodů. Obviňuje vězeňskou správu z přeplněnosti cel, ze špatných hygienických i stravovacích podmínek. Mluví o nehospodárnosti vězeňské správy a hlavně o šikanování odsouzených. Mimo jiné chce od věznice požadovat i finanční odškodnění. Konkrétní odpovědnost podle něj má ředitel věznice.

„Vězeňská správa porušuje zákon na plné čáře. A podstatně hruběji než vězni, kteří tady sedí,“ tvrdí Martin Kločák. Vedení věznice se ke konkrétním obviněním zatím nemůže vyjádřit, řekla mluvčí zařízení Petra Bělíková. „Ředitel podal podnět k šetření orgánům činným v trestním řízení,“ dodala.