Po demonstraci DSSS napadli Romy, teď čelí obžalobě

Hradec Králové - Okresní státní zástupce v Hradci Králové Alexandr Pumprla podal obžalobu na čtrnáct účastníků březnové demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově. Útočníci po jejím skončení napadli tři místní Romy, slovně je uráželi a jednoho z nich i zranili. Státní zástupce jejich jednání označil za rasový útok. Pachatelům hrozí až tři roky vězení.

Incident se odehrál v sobotu 12. března zhruba kolem 17. hodiny, tedy asi hodinu po skončení demonstrace DSSS před místní knihovnou poblíž centra města. Podle žalobce Alexandra Pumprly útočili agresoři rukama i nohama za doprovodu rasových urážek. Jeden z napadených Romů utrpěl zranění hlavy a upadl do bezvědomí. S otřesem mozku musel být ošetřen v nemocnici.

Mezi útočníky z Litoměřic, Ústí nad Labem a dalších severočeských měst neexistuje podle žalobce žádná spojitost. Setkali se náhodně v Novém Bydžově právě při demonstraci extremistů. Státní zástupce také uvedl, že urážky, které na adresu Romů zazněly, není možné veřejně citovat, prokazatelně však hanobily etnickou menšinu.

Místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel: "Všichni očekáváme, že pachatelé budou potrestáni. A co si přejeme? Aby se takový den v našem městě už nikdy neopakoval."

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)