Ústí chce kvůli nepořádku vystěhovat nájemníky

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát nechá vystěhovat dům ve čtvrti Předlice, který obývají sociálně vyloučení obyvatelé. Nesplnili totiž podmínky města, které po nich chtělo, aby si zde uklidili. Kdy a kam budou lidé vystěhováni, zatím není jasné. Náhradní bydlení jim musí sehnat majitel. Rozhodnutí magistrátu je podle Jaroslava Kouby z kanceláře primátora definitivní. Město po nájemnících a majitelích domů požadovalo úklid hlavně z důvodů obav o zdraví lidí, protože zde hrozilo šíření nemocí. V Předlicích se objevili i potkani.

Na přísném postupu se letos na jaře dohodlo takzvané Akční centrum, které řeší problémy v sociálně vyloučených lokalitách. Jsou v něm zastoupeni nejen úředníci, ale i hygienici, sociální pracovníci nebo policie. Taktika města zatím zabírá, do dnešního dne zmizelo z Předlic přes 200 tun odpadu. Pomohlo i to, že město poskytlo kontejnery na odpad zdarma. Primátor Ústí Jan Kubata (ODS) nyní doufá, že se pořádek udrží.

Tuny odpadků se ale stále někde válejí. Obyvatele jednoho domu proto město na příkaz hygieniků vystěhuje. Majitel musí nájemníkům sehnat náhradní ubytování. „Obec mu pomůže tím, že doporučí, kde by mohl náhradní ubytování najít,“ řekl ČT ředitel městské policie Pavel Bakule. V domech, kde nikdo nebydlí, uklidí odpadky město, pak nechá zazdít okna i dveře. „Náklady budou vyúčtovány majiteli,“ dodal Kubata.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Radnice dala poslední šanci obyvatelům předlického ghetta a také vlastníkům tamních domů v polovině května. Předem avizovala, že pokud si neuklidí, nechá město prázdné domy vyklidit samo a po majitelích pak bude peníze vymáhat. Kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám obyvatelům několika domů radnice pohrozila vystěhováním.

Situaci v Předlicích komplikuje především složitá vlastnická struktura domů, řada z nich se v posledních letech dostala do rukou spekulantů. „Mám informace o některých úvěrových podvodech, ve kterých ty domy figurují,“ potvrdil Jan Černý ze společnosti Člověk v tísni. Podle primátora na tyto spekulativní obchody nalítly i mnohé banky: „Najednou zjistily, že ta nemovitost vůbec nemá danou hodnotu.“

Předlická ulice zavalená odpadem
Zdroj: ČT24