Na Liberecku je nedostatek pedagogických asistentů

Liberecko - Najít pro dítě s autismem mateřskou nebo základní školu může být v Libereckém kraji úkol i na několik let. Takové jsou alespoň zkušenosti rodičů postižených dětí. Důvodem je nedostatek pedagogických asistentů. Kraj jich platí málo, reálně jich je potřeba daleko víc. V jiných krajích podobné zkušenosti nemají.

Tři roky hledala Iva Šilhavá školu, kde se postarají o Matěje, který trpí autismem. I když se obracela na speciální třídy, tedy na zařízení pro děti s postižením, neuspěla. Chyběl totiž krajem placený pedagogický asistent. Další matka autistického dítěte Lenka Lieskovská měla větší štěstí. Školku pro Adama našla na třetí pokus.

Specialistka na děti s autismem z Mateřské školy Malínek Marcela Kobíková informovala, že práce s dětmi bez pedagogického asistenta, kterého platí kraj, je téměř nemožná. Nyní je v regionu 70 dětí autistů. Asistentů, bez kterých nemají šanci na vzdělání, je jen 23. Podle kraje je to tím, že počet takto postižených dětí v posledních letech nečekaně vzrostl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Radní Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD) se nechal slyšet, že finanční prostředky nestačí na zabezpečení všech autistických dětí. Jejich rodiče ale tvrdí, že je to i o přístupu a prioritách. V ostatních krajích totiž rodiny s autisty podobné problémy nemají.