Karlovy Vary hostí Mezinárodní pěveckou soutěž A. Dvořáka

Karlovy Vary - V Karlových Varech začala o víkendu Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka. Týdenní přehlídka mladých operních pěvců už pomohla mnoha českým i zahraničním pěvcům k úspěšné kariéře.

Do soutěže se letos přihlásil rekordní počet účastníků. Přijelo 110 mladých operních pěvců z osmnácti zemí světa. „My jsme zvláštní v tom, že se staráme o pěvecké mládí a věříme, že úspěšně začnou svoji pěveckou kariéru,” říká ředitel soutěže Alois Ježek

Mladí pěvci soutěží ve třech kategoriích. Nejlepší z nich vybírá odborná porota. Jejím předsedou je už pošesté slovenský tenorista Peter Dvorský. Podle něj je kvalita pěveckých výkonů rok od roku vyšší.

Právě zachovat vysokou kvalitu soutěže vede pořadatele k myšlence omezit v příštích letech počet soutěžících a naopak přilákat více slavných osobností. Nabídnout jim mohou ale velmi nízký honorář. Letos pořadatelé pozvali světovou operní pěvkyni Ilonu Tokodyovou, které nabízeli členství v porotě. „Což se nakonec díky přátelství s Petrem Dvorským zdařilo, ale mezitím tam byla taková otázka, jestli ty finance máme na mysli v eurech nebo jestli jsme zapomněli napsat jednu nulu,” konstatuje ředitel Ježek.

Karlovarská pěvecká soutěž v minulosti umožnila začít slavnou kariéru takovým osobnostem jako je Roman Janál, Eva Urbanová nebo Marie Beňačková. Vítězové soutěže si letos poprvé zazpívají dokonce i ve Státní opeře v Praze. V pondělí 13. listopadu se tam koná reprezentační koncert