Z barokní sýpky zmizela střecha

Plzeňsko - Majitel barokní sýpky v Merklíně na Plzeňsku odvezl z této historické budovy střechu. Podle památkářů tak poničil památku, o které se píše v průvodcích. Památkáři tvrdí, že nebylo v jejich silách devastaci zabránit. Majitel sýpky se nechtěl k případu vyjádřit.

Ze vzácné barokní sýpky, která vznikla přestavbou jednoho z nejstarších kostelů na Plzeňsku, zbyla po víkendu jen ruina. Nový majitel zdemoloval střechu a zachovalý historický krov odvezl pryč.

„Památka, která pamatuje středověk, tak najednou zmizí do nenávratna,“ lituje ztráty obyvatel Merklína Václav Hrabák. „Pravděpodobně došlo k úmyslu vytěžit z objektu veškeré dřevěné konstrukce,“ myslí si Michal Černý z Národního památkového ústavu v Plzni. „V sobotu dopoledne jsem tu byl a ty trámy ještě byly na střeše. Nyní jsou pryč, pravděpodobně v Německu,“ tipuje Václav Hrabák.

Památkářům ani obci se nepodařilo devastaci zabránit, protože demolice proběhla velmi rychle a nečekaně. Nový majitel začal demontáž krovu ještě předtím, než byl zapsán jako vlastník sýpky. Starosta Merklína Vlastislav Suchý (nez.) ovšem připomíná: „Původní majitel byl upozorněn, že s tím nesmí nic provádět.“ Místostarosta Merklína Josef Baumruk (nez.) zase přiznává: „My jsme ani nevěděli, že je to prodané. To se projevilo až v tom okamžiku, když se zjistilo, že tam dochází k nějakým demolicím.“

Majitel, který sýpku zničil, podle památkářů porušil hned několik zákonů. Nedržel se jejich pokynů ani nařízení stavebního úřadu. Lze proto očekávat, že bude pokutován od obou úřadů. Navíc je ze zákona jeho povinností, aby vrátil objekt do původního stavu, upozorňuje památkář Michal Černý.

Podle památkářů je získávání dřeva z historických objektů velmi výnosný obchod. Staré zachovalé krovy mají velkou cenu a není složité najít kupce v zahraničí

Obyvatelům obce vadí, že historicky nejvýznamnější památka v Merklíně bez střechy brzy zchátrá a spadne.