Protipovodňové hráze někteří občané v Oticích odmítají

Severní Morava - Obec Otice na Opavsku postihly v devadesátých letech dvě velké povodně. Společnost Povodí Odry tam proto chtěla letos vybudovat ochranné hráze. Obyvatelé projekt uvítali. Stavět se však nebude. Několik občanů totiž odmítlo propůjčit na dobu výstavby části svých pozemků ležících podél řeky.

Povodně v 90. letech občany v Oticích na Opavsku pořádně vyděsily. Zregulovat říčku Hvozdnici a postavit ochranné hráze bylo proto ve veřejném zájmu. Zatímco jinde marně touží po ochraně před povodněmi, v Oticích se veřejný zájem prosadit nepodařilo. A to i přesto, že byl projekt i potřebných 27 milionů korun. Stavět se mělo už letos.

„Větší část obce je pro, aby protipovodňová ochrana byla postavena, ale 10 majitelů pozemků se postavilo proti a proto muselo být celé řízení zastaveno,“ tvrdí tisková mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. „Zákon je takový, že všichni dotčení vlastníci pozemků musí dát souhlasné stanovisko,“ vysvětluje situaci starosta Otic František Luzar (nez.).

Někteří majitelé pozemků u řeky mají domy až vysoko nad vodou. Proti stavbě argumentují různě, mj. také ochranou životního prostředí

Pokud odpůrci dají souhlas k pronájmu částí pozemků, Povodí Odry stavět začne. Ovšem až za dva roky.

Postoj odpůrců protipovodňových hrází se starostovi Luzarovi nelíbí: „Vadí mi to z toho lidského morálního hlediska.“

Obec se s Povodím Odry dohodla aspoň na provizoriu - na několika místech dá z koryta řeky odstranit nánosy štěrku.