České Budějovice: První obvinění v kauze Veřejných služeb

České Budějovice - V kauze Veřejných služeb v Českých Budějovicích padlo první obvinění. Policie stíhá kvůli zpronevěře jednoho z bývalých zaměstnanců společnosti. Na nesrovnalosti v hospodaření městské firmy upozornila kontrolní zpráva. Trestní oznámení ale zatím nikdo ze zástupců města nepodal, přestože o tom rada města rozhodla.

Zbytečné nákupy, nesrovnalosti v účetnictví na jedné straně, zastaralá technika na straně druhé. Na nedostatky ve firmě přímo řízené městem poukázala podle zástupců magistrátu kontrolní zpráva. Na jejím základě rozhodla bývalá rada města o podání trestního oznámení. „Ukládá primátorovi podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Teď tak učiním, protože se to musí teprve sepsat,” prohlásil už 20. října tehdejší primátor města Miroslav Tetter.

K tomuto kroku ale dosud nedošlo. Policie se přesto děním ve Veřejných službách začala zabývat. Podle mluvčí Lucie Ptáčkové zahájili policisté vyšetřování na základě vlastních zjištění. „Impulsy přišly i z médií,” dodává Ptáčková. Současný primátor Budějovic Juraj Thoma ujišťuje, že trestní oznámení ve věci Veřejných služeb bude jednou z prvních věcí, které se budou řešit po ustavujícím zastupitelstvu města.

„Policisté zahájili trestní stíhání a třiatřicetiletému muži sdělili obvinění z trestného činu zpronevěry v souvislosti s nakládáním se svěřeným majetkem ve společnosti Veřejné služby,” upřesňuje okolnosti vyšetřování Lucie Ptáčková. Podle neoficiálních informací na možná porušení zákonů upozornilo policii i nové vedení Veřejných služeb: „Hned jak jsem na tohle přišla, v podstatě druhý den už naším zaměstnancem tenhle pracovník nebyl,” potvrzuje ředitelka Veřejných služeb Kateřina Vrbová.

Bývalí i nově zvolení představitelé města zatím nechtějí konkrétně spekulovat o tom, nakolik se chyby, na které poukazují, mohly promítnout do činnosti firmy. Ta přitom zajišťovala běžný chod téměř stotisícového města.

Policisté zatím nechtějí hovořit o tom, zda se počet obviněných ještě zvýší. Navíc podle svých slov čekají na podklady, které by pro ně mělo připravit nové vedení města.