V Žamberku si připomínají generálmajora Josefa Knopa

Žamberk - V Žamberku na Orlickoústecku si připomínají Josefa Knopa, který během druhé světové války bojoval na několika frontách a za své hrdinské činy získal řadu válečných vyznamenání. Bojoval ve Francii, v Anglii prošel výcvikem speciálních jednotek parašutistů, v Sovětském svazu byl velitelem roty zvláštního určení a riskoval život v Karpatsko-dukelské operaci. Později ho ale komunistický režim nechal uvěznit. Památku žambereckého rodáka uctily desítky lidí.

Pořadatel oslav 100. výročí narození generálmajora Josefa Knopa Vladislav Severin zdůraznil, že Josef Knop je válečným hrdinou nejen pro lidi v Žamberku. Po roce 1948 se stal obětí zinscenovaného procesu a dostal doživotí. Vnuk Josefa Knopa Štěpán Folprecht sdělil, že hájil své názory, což v té době nebylo běžné. Brány vězení mu pouhé čtyři roky před smrtí otevřela amnestie.

Památku žambereckého rodáka uctily na náměstí Generála Knopa desítky lidí. Na oslavy stého výročí narození přijeli i zástupci klubů vojenské historie včetně dochované techniky. Jedním z nich byl i Vilém Fencl, který se nechal slyšet, že národ, který zapomene na svou historii, je předurčen k záhubě.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Generálmajor Josef Knop zemřel ve věku 57 let v Ústí nad Orlicí. Na jeho smrti se podepsaly válečné útrapy a vězení.