První pardubický městský obvod dělá pořádek v poplatcích

Pardubice - Ukázalo se, že první pardubický městský obvod v některých případech nevybíral pětiprocentní odvod ze vstupného za pořádání sportovních a kulturních akcí. Neplatil ho například basketbalový nebo hokejový klub. Město tak přišlo o miliony korun a po upozornění České televize začalo poplatek těmto subjektům vyměřovat zpětně. Starostka obvodu Pardubice I. Hana Tomanová (ODS) upřesnila, že takto lze vymáhat tři roky staré záležitosti.

Basketbalový klub už se spojil s městem a o úhradě poplatku jedná. Hokejový klub se ale zatím zaplatit zdráhá. Správkyně poplatku Martina Tomanová potvrdila, že některé subjekty se této povinnosti snaží zbavit. Částka, kterou I. pardubický obvod vyměřil hokejovému klubu, se podle našich informací pohybuje v řádech milionů korun.

Menšinovým akcionářem hokejového klubu je i město. Mluví se tedy o tom, že by se politici z pardubické radnice mohli pokusit rozhodování úředníků prvního obvodu ovlivnit. To však Hana Tomanová vyvrací. O podrobnostech týkajících se neuhrazených poplatků úředníci hovořit nechtějí, jsou totiž vázáni mlčenlivostí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pokud prý ovšem některý subjekt poplatek vyměřený zpětně odmítne zaplatit, budou padat tvrdé tresty.