Kaprů bude letos i přes nepřízeň počasí dostatek

Pardubice - Střídání horkých a studených období chovy ryb podle rybářů neohrozilo. Jejich počty jsou ale kvůli ochráncům přírody nižší než v minulosti. Cena by měla být zhruba na stejné úrovni jako v loni.

Rybáři vylovili z Bohdanečského rybníka ve východních Čechách 25 tun ryb. Nechyběli kapři, štiky sumci, plotice ani perlíny, přestože úlovky byly v minulých letech vyšší. Ryb ale neubývá kvůli počasí nebo přírodním katastrofám - jejich počty limitují ochránci přírody. „Je tady inklinace vytěsnit kapra a nahrazovat ho jinými druhy,” upřesňuje Milan Vondrka z Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč.

Právě Bohdanečský rybník není podle rybářů vhodný pro druhy ryb, které teď ochránci přírody doporučují a zdaleka není jediný: „Tak jak mám kontakty s kolegy z jižních Čech a dalších rybářství, tak spousty vod jsou dneska v různých stupních ochrany přírody,” upozorňuje Vondrka.

Opatření ochránců nebude mít podle rybářů v nejbližší budoucnosti na ceny ryb vliv. Ty budou i letos na vánoce mezi 60 a 70 korunami za kilogram a jako každý rok se na jejich určování podílí velké společnosti jako Hluboká a Třeboň. „Tam byla na jaře povodeň, takže se hodně dlouho spekulovalo o cenách, kam vylezou. Ale Jihočeši loví poměrně slušně, co já vím, takže cena zůstane na stejné hladině jaká byla v minulých letech,” vysvětluje Josef Doležel.

Tak jako z ostatních vod i kapr z Bohdanečského rybníka rybníka chutná jinak. A to jen díky specifickému podloží.