V nýrském muzeu vystavují skutečný poklad

Nýrsko – Stříbrný poklad, který se podařilo najít letos v květnu na školní zahradě ve Strážově u Klatov, je vystavený v Muzeu Královského hvozdu v Nýrsku. Návštěvníci ho tu uvidí celý, tedy 182 stříbrných mincí starých víc než 500 let. Jsou mezi nimi i vzácné groše, takzvané kontramarky.

Přes pět set let zůstal v zemi na zahradě strážovské základní školy zakopán poklad, který objevili až pracovníci muzea z nedalekého Nýrska. Na stopu je počátkem 90. let minulého století přivedl člověk, který tehdy jako desetiletý žák nalezl pár starých mincí při práci na školní zahradě. „Tyto velké nálezy téměř nemáme. Pokud se výjimečně najde, je obvykle rozkraden a zmizí v rukou různých překupníků. To byla vlastně velká náhoda, že se tento poklad zachránil pro muzejní účely,“ prohlásil vedoucí Oddělení starších dějin Západočeského muzea Miroslav Hus a spolunálezce pokladu Jan Burghauser doplnil: „Určitě se to nestává každý den, je to příjemné.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Větší část nalezených mincí se už podařilo vyčistit a určit. Díky tomu se dalo odhadnout, že hrnec stříbrňáků, na tehdejší dobu vyšší nominální hodnoty, někdo ukryl ve spěchu, pravděpodobně před hrozícím válečným nebezpečím. „Ten celý soubor představuje přibližně roční mzdu dobrého řemeslníka,“ uvedl ředitel Muzea Královského Hvozdu Nýrsko Karel Velkoborský.

Jedná se přitom o běžné groše, které byly raženy v průběhu několika staletí. Mezi 182 stříbrňáky však jsou čtyři velmi vzácné, takzvané kontramarkované mince. To byly pražské groše, které prošly testem kvality. „Pokud vyhovovaly kvalitou a váhou, dostaly na sebe tzv. kontramarku. Tato značka potvrzovala, že ty mince jsou stále dobré kvality a mohou tedy být bez problémů přijímány i na německém trhu. Ty kontramarkované groše samy o sobě, to jsou také desítky tisíc korun,“ dodal Miroslav Hus.

Celý strážovský poklad bude v Muzeu Královského hvozdu vystaven až do konce listopadu.