Sloní dámy z pražské zoo oslavily narozeniny

Praha - V plné síle a dobrém rozpoložení oslavila dnes padesátiny nejstarší slonice pražské zoo Gulab, neboli Růže. Své 33. narozeniny slavila i slonice Shanti, neboli Mírumilovná, která se proslavila ve filmu Pan Tau. Osobně si odvedly návštěvníky od vzdělávacího centra v blízkosti vchodu do zahrady ke slonímu výběhu. Tam každá dostala dort z čerstvého ovoce a kytici slunečnic. Dárky se jim líbily, bez okolků je před očima gratulantů snědly.

Nejstaršímu slonu v evropských zahradách je 61 let, dá se předpokládat, že obě slonice před sebou mají ještě dlouhý život. Ředitel zoo Petr Fejk spolu s předním dětským onkologem a milovníkem slonů Josefem Kouteckým oslavenkyním popřáli nadále takovou kondici, v jaké nyní jsou. V Praze se chovají sloni nepřetržitě od roku 1933.

Gulab se narodila ve stájích pracovních slonů v Indii a do pražské zoo přišla 5. června 1966 jako sedmiletá, v Praze žije 43 let. Shanti přišla do Prahy jako roční slůně 3. června 1977 - den narození ani jedné není znám, proto slaví narozeniny v den, kdy do nového domova přišly.

Pražská zoo podle ředitele usiluje o to, aby sloni měli k životu co nejlepší podmínky. Na podzim se začne budovat nová expozice pro slony na novém místě, takže sloni už nezažijí situace jako v roce 2002, kdy jejich areál zaplavila voda. Jeden samec tehdy nepřežil, tři samice musely přečkat připoutané ke stromu u vchodu do zoo.

„Čím více jich je ve stádu, tím jsou šťastnější,“ vysvětlil ředitel, který přiznal, že jeho přáním je, aby se v rozšířeném stádu podařilo odchovat slůně. To se zatím v žádné české zoo v historii nepodařilo.


Nový areál se začne stavět na podzim v místech dnešních výběhů antilop v horní části zoo, bude členitější, dá slonům přirozenější podmínky. Měl by být hotov v roce 2011. Bude stát 300 milionů korun, na financování se podílí zoo a pražský magistrát. Návštěvníci, kteří mají rádi tato mohutná zvířata, dali celých 30 milionů korun.

Gulab je podle chovatelů vůdčí samice, občas tvrdohlavá, dává najevo, že v tradičních stádech vládne matriarchát. Shanti ji občas zlobí, chová se jako nedorostlé slůně, zřejmě proto, že byla odebrána od matky v jednom roce věku, což je prý příliš brzy. Naštěstí Gulab ji „adoptovala“ a plně se o ni postarala.

Sloni jsou největší suchozemská zvířata; váží tři až pět tun, délka těla je 5,5 až 6,5 metru, výška v kohoutku až tři metry. Pohybují se rychlostí až 30 kilometrů za hodinu. Obě slonice chodí rády po zoo na vycházky, samozřejmě jen ve dnech, kdy je méně návštěvníků, aby někoho nevylekaly. Spí dvě až 2,5 hodiny denně - mají to vrozené, na svobodě totiž musejí většinu dne věnovat obstarávání potravy, aby vyživily své obrovské tělo.

  • Slonice Gulab si pochutnává na slunečnicích, které jí darovali pracovníci pražské zoo k jejím padesátým narozeninám. autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91130.jpg
  • Lidé všech věkových kategorií přišli do pražské zoo popřát slonici Gulab k 50. narozeninám. autor: Michal Doležal , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91157.jpg