Náchodská radnice namíchala dopravní projímadlo

Náchod – Změny v dopravním značení a průjezdnosti některých ulic, které přichystala náchodská radnice, mají městu pomoci od nejhoršího. Protože město, které dennodenně zatěžují dlouhé kolony aut a kamionů mířících od Prahy a Hradce Králové do Polska, nemá v dohledné době šanci na obchvat, pokusí se jeho obyvatelé dostat z dopravní mizérie svépomocí. Změny začnou platit postupně v přístích dnech – vše má být hotovo do 2. listopadu.

Aby bylo možné nové značení dodržovat, budou si na ně muset zvyknout především místní. Radnice proto už zahájila informační kampaň upozorňující například na to, že některými jednosměrkami budou nově auta jezdit opačným směrem než dnes. „Náchod nic podobného nezažil minimálně dvacet let. Budeme otáčet celkem čtyři komunikace – velmi klíčové komunikace,“ upozornil starosta Jan Birke.

Jednu z prvních novinek už má Náchod za sebou, radnice řidičům nově otevřela cestu, která původně vedla jenom do výrobního závodu gumárenské firmy. V příštích dnech se kromě jednosměrek dočkají úprav také kruhové objezdy i přechody pro chodce. „Doufáme, že to přispěje k rozmělnění místní dopravy,“ zdůraznil dopravní policista David Kult.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Město se však obává, že zprvu po zavedení změn zavládne zmatek. „Proto apelujeme jak na řidiče, tak na chodce, aby byli velmi opatrní,“ podotkla mluvčí městského úřadu Nina Adlof. Dopravní policie se hrozí především místních řidičů, kteří jezdí „po paměti“ a dopravního značení si nevšímají. Přestože se radnice snaží na plánované změny upozornit, mohou se v prvních dnech po změnách značení ve větší míře vyskytovat kritické situace.

Přestože se město rozhodlo, že si od dopravní zácpy pomůže samo, radnice i občané nadále volají o urychlenou výstavbu obchvatu. Ministerstvo dopravy se k ní ale nemá, Náchodským nepomohly ani opakované blokády průtahy. Podle starosty teď už není šance, že by doprava z centra zmizela dříve než za deset let.