Karlovy Vary chtějí prodat historický klenot

Karlovy Vary - V Karlových Varech se rozpoutal boj politiků o historickou budovu Lázní III. Magistrát pod kontrolou ČSSD ji chce s předkupním právem pronajmout současnému nájemci, firmě, kterou zastupuje poslanec sociální demokracie Jaroslav Fiala. Sám poslanec a zároveň městský zastupitel říká, že předkupní právo má jen chránit investice jeho společnosti.

Opoziční zastupitelé jsou přesvědčeni, že město připravuje postupnou privatizaci lázní. Podle nich by historický klenot Karlovy Vary nikdy neměly prodat. „Já se nebráním dlouhodobému pronájmu, byť to bude 30, 40, 50 let, aby nájemce mohl objekt zainvestovat a provozovat,“ uvádí opoziční zastupitel Petr Kulhánek. „Z našeho pohledu je to samozřejmě špatně, protože Lázně III považujeme jako městský majetek za rodinné stříbro,“ dodává další z opozičních poslanců Jaroslav Růžička.

Náměstek primátora vysvětluje, že město zatím budovu jen pronajme. Zároveň smlouva zajistí, aby soukromá společnost o své investice nepřišla. „Město Karlovy Vary v případě schválení smlouvy o smlouvě budoucí kupní musí po roce 2011 přednostně nabídnout k odkoupení objekt společnosti Veso,“ říká náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé kritizují, že jednatel společnosti je současně městským a krajským zastupitelem a poslancem Parlamentu. „V těchto všech pozicích může ovlivňovat rozhodování ostatních,“ připomíná Petr Kulhánek. „Pokud dojde k rozhodování o této smlouvě, tak se samozřejmě nezúčastním hlasování a nebudu ani přítomen projednávání,“ naznačuje jednatel společnosti Veso a poslanec Parlamentu Jaroslav Fiala.

Podle ředitele lázní budova bez investic za stovky milionů korun nebude moci konkurovat a do dvou let by ji musela společnost uzavřít. „Co se týče přístrojového vybavení, tak budou staré 15 až 18 let,“ dodává ředitel Lázní III Milan Koula.

Pokud rada záměr schválí, budou o dalším osudu Lázní III jednat zastupitelé ještě před začátkem letních prázdnin.