Horská služba na Šumavě rozšiřuje počet stanic

České Budějovice - Horská služba rozšiřuje na Šumavě síť svých stanic. Do dokončení dřevěné budovy, která připomíná horskou chatu s garáží, chybějí například na Kvildě jen dny. Podobná už stojí v Kramolíně a stavbu dalších Horská služba na Šumavě připravuje. Hlavním důvodem je nápor turistů do dříve nepřístupných oblastí. Rozšíření vítají i záchranáři, počet úrazů zde totiž každoročně výrazně narůstá.

„Chtěli bychom pokračovat na Jeleních vrších, na Modravě a na Prášilech,” říká František Stupka z Horské služby Šumava. Konkrétně stanice na Kvildě se nachází se pod intenzivně využívanou sjezdovkou a především na hranici Národního parku, jen několik kilometrů od Bučiny nebo Pramenů Vltavy. Tedy do oblastí, které byly ještě před sedmnácti lety zcela nepřístupné a nyní zažívají nápor turistů.

„Přenesením zájmu do těchto míst vzniká i ta situace, že zasahujeme z dost vzdálených stanic,” zdůvodňuje rozšíření sítě záchranář Stupka. „Několik let jsme zde sloužili v autech v terénu a nebylo žádné zázemí, kde bychom se mohli schovat před nepříznivým počasím,” dodává Jan Štoural z Horské služby Šumava.

Stanici si pochvaluje také starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.): „Šumavou projdou zhruba dva miliony lidí a právě tak polovina z nich projde Kvildou. Takže ta stanice tady má určitě své místo.” Výrazné rozšíření šumavské sítě stanic horské služby vítají i záchranáři.

„Úrazů, byť drobných, výrazně přibývá. Proto je pro nás je Horská služba výborný partner. Jednak umí vyhledat ty klienty i dopravit je z neprostupného terénu,” oceňuje své kolegy Marek Slabý ze Záchranné služba Jihočeského kraje. Nová stanice by na Kvildě měla začít fungovat od poloviny prosince. Na každého člena Horské služby připadá asi sedmdesát zásahů ročně.