Stánkaři na Národní třídě nesměli otevřít

Praha - Hodně velké překvapení zažili dnes obchodníci na pražské Národní třídě. Šestnáct krámků muselo ze dne na den skončit. Společnost Copa, která je vlastníkem pozemku, totiž začala se stavbou multifunkčního objektu, který tu do dvou let vyroste. Na vyklizení ploch se ale nedohodla s nájemcem pozemků firmou Zeman. A tak se dnešní akce neobešla bez problémů.

„Dnes už neotevírejte!“ slyšely ráno prodavačky v obchodech před vstupem do stanice metra Národní třída z úst pracovníků bezpečnostní agentury. Ihned na to začali dělníci oplocovat pozemek společnosti Copa, na kterém má vyrůst multifunkční objekt. Zděšení obchodníci se vrhli na odvoz zboží. Mylně se domnívali, že tu budou moci ještě několik měsíců prodávat. Rázem je padesát lidí bez práce. „Dvanáct let dělám u tohoto podniku a poprvé v životě budu bez práce. Je nás tam víc a jsme z toho v šoku,“ komentuje vzniklou situaci prodavačka Pavlína Zemanová.  

Pronajímatel obchodů pan Zeman považuje razii majitele pozemku za neoprávněnou. Soudní spor kvůli výpovědi nájemní smlouvy totiž ještě neskončil. „Pan Zeman je rozhodnut domáhat se náhrady škody, protože není připraven ani ochoten přijmout protiprávní stav,“ informuje právní zástupce pana Zemana Jiří Bláha. „V současné době se tady jedná o černé stavby, které jsou na našem pozemku. My jednáme na základě stavebního povolení,“ tvrdí manažer správy majetku společnosti Copa Petr Bělovský.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Stavební úřad dává vlastníkovi pozemku za pravdu. „Dočasnost staveb na tomto území byla omezena na dobu třiceti dnů po nabytí právní moci stavebního povolení,“ vysvětluje vedoucí stavebního úřadu městské části Praha 1 Oldřich Dajbych.    

Bourání stánků podle zástupců společnosti Copa potrvá minimálně dva dny. Potom se pozemek odkryje pro archeologický průzkum. Dokud neskončí, zůstane stanice metra Národní třída přístupná pro cestující. Její desetiměsíční uzavření je plánované nejdříve od 1. srpna.