Bývalého královéhradeckého náměstka hejtmana stíhá policie

Hradec Králové - Protikorupční policie začala stíhat bývalého prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku. Obvinila ho z porušování povinností při správě cizího majetku. Rostislav Všetečka nechtěl obvinění komentovat, protože se zatím neporadil se svým advokátem. Za současné právní kvalifikace je ohrožený trestní sazbou až osm let vězení.

Obvinění bývalého vicehejtmana Rostislava Všetečky souvisí s nákupem rentgenu pro nemocnice. V roce 2008 těsně před svým odchodem podepsal Všetečka jako předseda představenstva zdravotnického holdingu nemocnice smlouvu s firmou Puro-klima na dodávku techniky za 118 milionů korun. Rentgenové systémy pak dostaly nemocnice v Trutnově, Náchodě, ve Dvoře Králové a v Jičíně.

Zadavatel zakázku přidělil v roce 2008 v jednacím řízení bez uveřejnění společnosti Puro-Klima. Pro tento zjednodušený postup ale podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyly splněny zákonné podmínky. Holding nejprve provedl soutěž o návrh, v níž obdržel pouze návrh uchazeče Puro-Klima. V navazujícím jednacím řízení bez uveřejnění firmu vyzval k uzavření smlouvy a realizaci projektu. Zakázka měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v ní už nepokračovalo.

Rostislav Všetečka (ODS)„Mnou zvolený obhájce se s obviněním pro nepřítomnost dosud neseznámil. Bez porady s ním se k věci nebudu vyjadřovat.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kauzou rozšíření a propojení rentgenových pracovišť krajských nemocnic se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který již za chyby v tendru na dodavatele udělil zdravotnickému holdingu pokutu půl milionu korun. Holding se proti pokutě odvolal. Případ bude nyní posuzovat rozkladová komise předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje.

Trestní oznámení na Všetečku podal lékař Štětina

Stíhání bývalého náměstka Všetečky potvrdil hradecký okresní státní zástupce Alexandr Pumprla s tím, že policisté zahájili vyšetřování na základě trestního oznámení poslance Věcí veřejných a hradeckého lékaře Jiřího Štětiny. Jakou škodu měl obviněný krajskému zdravotnictví způsobit a čím, odmítají policisté i státní zastupitelství sdělit. Státní zástupce hovořil pouze o podezření na škodu značného rozsahu.