Nestěhujte Romy z Čáslavi hromadně, varuje agentura

Čáslav - Romové, kteří se v minulosti přistěhovali do Čáslavi, by nyní město neměli hromadně opouštět. Pokud už je takový krok nutný, měli by se usidlovat v blízkém okolí, aby se nezpřetrhaly rodinné vazby. Navrhuje to lokální konzultant vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Vít Lesák. Radnice se však podle starosty Jaromíra Strnada (ČSSD) dívá na problém jinak a s agenturou nespolupracuje. Polovina problémových Romů se už navíc odstěhovala.

Do čáslavských ubytoven se v minulých měsících přistěhovaly desítky nepřizpůsobivých Romů. Pro jejich majitele to bylo výhodné - snadno naplnili kapacity a od ubytovaných lidí inkasovali sociální příspěvky od státu. Radnice ale kvůli potížím s Romy vydala vyhlášku postihující pití alkoholu na veřejnosti a koupila jeden z objektů, kde nepřizpůsobivá komunita žila. Vznikne v něm školní družina a městský archiv. Z hotelu na náměstí se pak mají lidé vystěhovat do konce roku.

Podle Strnadova odhadu se do města přistěhovalo asi 120 až 140 Romů a nyní Čáslav opět opouštějí. Zhruba polovina z nich už odešla. „Vrací se většinou tam, odkud přišli,“ uvedl starosta. Vládní agentura přitom podle Lesáka radnici od radikálního řešení odrazovala. „Doporučili jsme městu, aby se snažili ty lidi nevystěhovávat. Pokud už by to bylo potřeba, tak aby dbali na to, aby ti lidé dostali bydlení relativně blízko, protože mají rodinné vazby,“ uvedl Lesák.

Ubytovna
Zdroj: ČT24

Romové neodešli daleko, Kutná Hora se bojí

Romové podle jeho zjištění z Čáslavi naštěstí neodcházejí daleko. Míří do romských komunit v okolí. Ty jsou například v Neškaredicích v Kutné Hoře, nedalekých Třebešicích nebo malých vesničkách směrem na Kolín. Podle Lesáka také nebylo pravdou, že do Čáslavi přijeli Romové z Moravy nebo ze Slovenska, jak se tvrdilo. „Ti lidé odtud sice mohli pocházet, ale je to v podstatě druhotná migrace. V posledních letech už žili tady,“ dodal.

Situaci v Čáslavi sledují s mírnými obavami lidé v Kutné Hoře, kde Romové obývají zejména čtvrť Neškaredice. „Čáslav se bouří, protože se jim Romové nastěhovali na náměstí a není jim to příjemné. Na druhou stranu do Neškaredic a z Neškaredic se neustále stěhují rodiny nebo skupiny Romů,“ uvedl starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu). K řešení situace je spíše skeptický. „Nějaká koncepce s tím moc neudělá. Staráme se o prevenci, budeme mít bezpečnostní asistenty, hledáme možnosti, jak seriózně to jejich bydlení řešit, ale samozřejmě dobré řešení to nemá,“ poznamenal.

Střední Čechy jsou pro Romy atraktivní

Od příštího roku by měli v Neškaredicích působit romští terénní pracovníci, kteří by pomáhali městským strážníkům. „Eventuálně by se samostatně zabývali běžnými nekriminálními problémy, jako je docházka dětí do školy, pořádek, rušení nočního klidu a podobně,“ uvedl starosta. Cílem je, aby se romská komunita svými návyky snáze začlenila do většinové společnosti.

Noví Romové se podle zástupců radnic přitom neobjevují jen v okolí Čáslavi, ale i v jiných středočeských městech, například v Benešově, Nymburku a Kolíně. Lesák by ale těmto zprávám nepřikládal takovou důležitost. Podle dat, která má agentura k dispozici, není pravdou, že se v poslední době výrazně zvýšila romská migrace. „Spíš se o ní víc mluví, nebo se vyskytne izolovaný případ pár rodin, který se zveličí a je viditelnější. Je to dáno spíše mediální pozorností,“ míní Lesák.