Polovina pražské Čertovky je téměř bez vody

Praha - Slepé rameno Vltavy, které obtéká malostranský ostrov Kampa, teď mají ve své moci stavbaři. Vyhledávané pražské zákoutí tak přišlo až do konce prázdnin o svoje kouzlo. Jedná se ale o výjimečné opatření, které mimo jiné pomůže napravit povodňové škody z roku 2002. Tiskový mluvčí MČ Praha 1 Alexandr Koráb informoval, že v délce 750 metrů budou zrekonstruovány oba břehy, dojde k jejich zpevnění a k odtěžení bahna ze dna, opraveny budou i mostky.

Bez vody není Čertovka poprvé. Na srovnatelně dlouhou dobu se do ní zastavil přítok v roce 1988, kdy se proti sesutí zabezpečovaly domy v její dolní části, nebo při budování protipovodňových bariér před pěti lety. Na krátkou dobu se teď může podobný pohled Pražanům a turistům naskytnout mnohem častěji. Například při povodňovém nebezpečí, kdy se uzavírají protipovodňová vrata.

Ředitel povodí Vltavy Jiří Friedel říká, že tato manipulace nastává i při provozních zkouškách, které jsou prováděny několikrát do roka. Opačný extrém zažívala Čertovka naopak v roce 1890 nebo 2002, kdy voda nejen přetékala přes mosty, ale dosahovala až pod okna. Teď se slepé rameno Vltavy, po sedmi letech od zničující povodně, dočká definitivního odstranění škod.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Alexandr Koráb upřesnil, že první pražský obvod to bude stát zhruba 18 milionů korun. Zdeněk Bergman z Muzea Karlova mostu se nechal slyšet, že současná oprava je vzhledem k historickému zdivu velice citlivá. Čertovka se původně jmenovala Rožmberská strouha a sloužila jako náhon ke třem mlýnům. Opravovaná část končí u vily Jana Wericha.