Svobodná Evropa se bude stěhovat na Hagibor

Praha - Na pražském Hagiboru se začalo stavět nové sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Přestěhuje se tam z bezpečnostních důvodů z budovy bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí. Do nové budovy se má Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda přestěhovat v roce 2008 a to bez přerušení vysílání.

Ne poklepáním na základní kámen, ale vyrytím kusu země, tak začala stavba nové budovy Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. „Na jedné straně bylo zadání prezidenta Svobodné Evropy udělat budovu, která symbolizuje svobodu a demokracii, na druhé straně jsme dostali několik tisíc stránek specifikace, jakým způsobem musí být budova chráněna před různými útoky,” říká architekt Jakub Cigler.

Svobodná Evropa, která teď vysílá do 19 zemí, je v Praze od roku 95. Nové sídlo se začalo hledat po teroristických útocích v New Yorku před pěti lety. Bývalé Federální shromáždění obklopily betonové zátarasy. Doprava v centru se zkomplikovala.

Hledání místa pro novou budovu se táhlo roky, v úvahu přicházelo asi 30 lokalit. Nakonec vyhrál Hagibor. Podle pražského primátora Pavla Béma je právě tento pozemek nejvhodnější, protože není přímo v centru Prahy: „A zároveň skýtá možnost pro poměrně extensivní zástavbu. I z bezpečnostního hlediska je to správné místo,” dodává primátor.

Svobodná Evropa vysílá od roku 1950. České vysílání bylo ukončeno před čtyřmi lety. Teď vysílá do 19 zemí ve 28 jazycích. Ministr zahraničních věcí Alexandr Vondra je rád, že Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda sídlí v Praze. Také je rád, že se podařilo najít místo, které se podle Alexandra Vondry pro vysílání hodí lépe než Václavské náměstí.