Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod -  Šestnáctý ročník Podzimního knižního veletrhu letos hostí Javlíčkův Brod. Až do sobotního večera jsou na programu autogramiády nebo autorská čtení.

Vydavatelé pohádek, románů, zábavného čtení, naučné či vědecké literatury ale třeba i umělečtí vazači knih. Ti všichni se prezentují ve vyprodaném sále Kulturního domu v Havlíčkově Brodě dokonce i na chodbách a v předsálí.

„Kulturní dům Ostrov je úplně vyprodán. Je tady 178 vystavovatelů, a protože víc se sem prostě nevejde, tak je letos součástí veletrhu i virtuální veletrh. Někteří vystavovatelé, kteří tady mají třeba pořad, mají stánky jenom na internetu,” říká hlavní organizátorka veletrhu Markéta Hejkalová.

Mezi hlavní události veletrhu patří zahájení prodeje pokračování známého pohádkového příběhu o dětech, které se nechtějí stát dospělými. Českou premiéru tady má kniha Petr Pan v šarlatovém plášti.

Zpěvák a nakladatel Jindřich Kraus, který objíždí knihovny a školy s populárně naučným projektem „S knihami se kamarádím”, tvrdí, že se čte čím dál míň. „Jsou to patnáctileté děti a naposledy četly třeba Červenou Karkulku a někteří nečtou prostě vůbec,” říká Jindřich Kraus.

Nakladatelé jsou však jiného názoru. Čte se a číst se nepřestane. „Důkazem je tomu havlíčkobrodský knižní veletrh,” tvrdí Radek Mrkos z nakladatelství Computer press. Program 16. ročníku podzimního knižního veletrhu potrvá tady v havlíčkobrodském Kulturním domě Ostrov až do soboty do 17:00 hodin.