Pardubičtí hokejisté záruku od města dostanou

Pardubice - Už rok patří většinový podíl v pardubickém hokejovém klubu podnikateli Romanu Šmidberskému, který však sedmimilionovou záruku za extraligovou licenci skládat nemusí. Radnice to udělá za něj prostřednictvím své servisní organizace Služby města Pardubic. Opozice tento krok kritizuje a obává se, aby město o své miliony nepřišlo. Vedení akciové společnosti Služby města Pardubic jistinu za extraligovou licenci poskytnout původně odmítalo, město ji však, jako její jediný akcionář, prosadilo.

Znovu a znovu podává pardubická radnice hokejovému klubu pomocnou ruku, tentokrát prostřednictvím svojí akciové společnosti Služby města Pardubic. Aby totiž HC Eaton, dříve Moeller, získal extraligovou licenci, potřeboval jistinu. „Složili jsme 7 milionů korun na termínovaný účet,“ prohlásil ekonomický ředitel společnosti Služby města Pardubic Stanislav Mergl.

Podle radních se město v minulosti smluvně zavázalo, že záruku hokejovému klubu poskytne. Ovšem když radnice prodala většinu akcií klubu Romanu Šmidberskému, splnit závazek nemohla. „Zákon o obcích nám neumožňoval brát garanci za bankovní záruku ve prospěch HC Moeller Pardubice, proto jsme hledali jiná řešení,“ potvrdil městský radní Jan Kislinger (ODS).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nevýhodná smlouva

Černý Petr v podobě jistiny tak padl právě na servisní organizaci města, opoziční zastupitelé však takové řešení kritizují. „Pan Šmidberský dělá pouze to, co mu smlouva umožňuje, protože v té smlouvě bohužel stojí, že město za tuto licenci ručit bude,“ uvedl radní Jindřich Tauber (ČSSD). Opozice se obává toho, že by v budoucnu Služby města Pardubic mohly na tuto garanci doplatit. „Mohlo by se stát, že Služby města Pardubic o těch 7 milionů přijdou,“ dodal Tauber.

Vedení společnosti Služby města Pardubic původně jistinu za extraligovou licenci poskytnout odmítalo, město však, jako její jediný akcionář, nakonec sedmimilionovou garanci přeci jen prosadilo.