Janov má ohlídat mobilní policejní služebna - první v severních Čechách

Litvínov - Městská policie bude mít lepší dohled nad problematickou čtvrtí Janov v Litvínově. Ode dneška mají strážníci k dispozici novou policejní služebnu na kolečkách. Jde o dodávkový vůz s administrativním vybavením včetně výpočetní techniky a tiskárny. Mobilní úřadovnu skoro za půldruhého milionu korun zaplatila Litvínovská uhelná společnost. Jako první tak zareagovala na výzvu "Pomozte Janovu", kterou starosta Litvínova adresoval významným podnikům na Mostecku. Těžební firma poskytla stejnou částku i na nákup 14 zásahových ochranných obleků pro strážníky a 37 odpadových nádob, na jejichž nedostatek si stěžovali obyvatelé Janova.

Cílem mobilní služebny je podle ředitele městské policie Zdeňka Urbana přiblížit strážníka obyvatelům janovského sídliště. Strážníci v ní mají například přijímat stížnosti a podněty občanů, pomáhat jim s vyřizováním různých žádostí a vyplňováním formulářů. Radnice ji plánuje nasadit i v případě krizových situací, jako byl například loňský listopadový pochod pravicových extremistů do janovského sídliště. Jejich střet s policií a strážníky si vyžádal řadu zraněných na obou stranách. „Pokud bude někdo chtít něco vyřídit s městskou policii, má možnost si tu mobilní služebnu zavolat,“ přibližuje místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD).

Dříve vyjížděli strážníci do Janova z centra, jenže to je vzdálené pět kilometrů a zloději či výtržníci tak měli dost častu na útěk. Svědkům se zase často nechtělo jezdit do centra. Město proto zřídilo v Janově kamennou pobočku, jenomže ani ta neslavila úspěch. „Za celý rok tam příšli asi zhruba dva lidé,“ popisuje ředitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban. Podle starostů nejde jen o to, že stražníci budou lidem blíž. Přítomnost mobilní služebny v terénu by měla výtržníky nebo zloděje zastrašit a odradit.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)


Chomutovskou primátorku nápad nadchl 

„Mobilní služebna je na severu Čech novinkou, podobné vozidlo využívá pražská městská policie,“ doplnil Urban. O nákupu mobilní služebny uvažuje i chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), která se zviditelnila rázným postupem vůči neplatičům, narkomanům a prostitutkám. „Pomůže to v rychlejším řešení přestupků. Tím, že strážníci budou na místě mnohem rychleji než dosud a operativně vyřeší problém, upevní zároveň důvěru občanů. Budou se cítit bezpečněji,“ vysvětluje primátorka.
   
V litvínovském sídlišti Janov žije na 6000 obyvatel. Sestěhováni do něj byli sociálně slabí obyvatelé z různých koutů země. Je mezi nimi mnoho nezaměstnaných lidí, zejména Romů, kteří nemají zájem o vzdělání a mají
problémy s dluhy. Situaci na sídlišti jako záminku k různým akcím opakovaně využívají pravicoví extremisté.

Mobilní policejní služebna
Zdroj: ČT24