Záchranáři z Čech a Kalifornie si předávali zkušenosti

Nekoř - Jaké metody používají záchranáři se psy v Americe a které postupy je možné uplatnit v Čechách? Odpovědi na tyto otázky hledají v Nekoři na Orlickoústecku desítky psovodů z celé republiky, pátrání po ztracených lidech nacvičují spolu s uznávanými záchranáři z Kalifornie. Veřejnost měla možnost seznámit se s postupy pátrání, kynologové pardubické záchranné brigády přímo v terénu ukázali, jak vypadá pátrání po ztraceném člověku.

Do Nekoře, malé obce nedaleko Letohradu, se sjely desítky záchranářů, kynologické brigády, ale také psovodi policistů, hasičů a instruktoři služebních psů. Zkušení psovodi z Kalifornie předvedli americké metody při pátrání po ztracených lidech a po úvodních instrukcích pátrali v hustém lese po zmizelé osobě. „V Kalifornii máme obrovské plochy a hodně neobydlených lokalit. Často hledáme i několik dní a strategie jsou zaměřené právě na takto rozsáhlá území,“ uvedla Kris Black, která je důstojníkem SAR Kalifornie.

Podle Kláry Kmoníčkové ze Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje tady má odborná veřejnost možnost seznámit se s postupy pátrání a užitečné zkušenosti vybrat pro tuzemské podmínky. „Nepřijeli jsme nikoho učit, ale navzájem si předat informace. Doufám, že se českým záchranářům naše zkušenosti budou hodit. Některé postupy okoukáme zase my tady,“ prohlásil Sheriff ze Santa Clara County v Kalifornii Chris Morgan. Někteří psovodi jsou teprve na začátku. „Já se svým psem vlastně začínám, cvičíme teprve rok. Proto jsou pro nás všechny informace poměrně nové,“ potvrdila Kristýna Dostálková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kynologové pardubické záchranné brigády přímo v terénu ukázali, jak vypadá pátrání po ztraceném člověku pomocí takzvané nálezky. „Pejsek ji má zavěšenou na obojku a jakmile najde hledanou osobu, přiběhne ke mně zpátky,“ vysvětlil jednatel Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Robert Novák.

Pro všechny dobrovolníky je výcvik psů životním koníčkem a jak sami říkají, o to větší je radost, pokud záchranná akce dopadne úspěšně.

Pes záchranář při výcviku
Zdroj: ČT24