České sanitky budou zasahovat v Polsku a naopak

Liberec - Ve Frýdlantském výběžku na Liberecku už by zhruba za dva roky mohly zasahovat sanitky z Polska, čeští zdravotníci zase budou moci zasahovat v polském příhraničí. Podmínky pro výjezdy na cizí území vzniknou díky dotaci z EU na přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb v Euroregionu Nisa. Dohromady na ni půjde 16,5 milionu korun a peníze si česká a polská strana rozdělí stejným dílem.

V České republice je přeshraniční spolupráce záchranných služeb nejvíce rozvinutá právě v Libereckém kraji. Liberecká záchranná služba si z dotace od Evropské unie koupí dvě nové sanitky celkem za pět milionů korun. V letošním a v příštím roce je rozmístí na své stanice u polské hranice v Rokytnici nad Jizerou a v Tanvaldu. „Nedávno jsme měli porod německé občanky přímo v sanitě - těchto událostí s otevřením schengenského prostoru přibývá,“ uvedl ředitel záchranné služby Libereckého kraje Zdeněk Kubr. 
   
Evropské peníze poslouží záchranářům i ke společným cvičení v Česku a v Polsku. Z dotace se zaplatí odborná konference, výměnné stáže a kurzy polštiny pro české záchranáře. Polské záchranné služby využijí evropské
peníze podobným způsobem. „Chystáme jazykové kurzy na obou stranách hranice, aby záchranáři i dispečeři získali základy toho druhého jazyka,“ vysvětluje krizový manažer záchranné služby Libereckého kraje Jiří Wachsmuth.   

Podobná spolupráce se chystá i s Německem

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Partnery liberecké záchranné služby v úspěšném projektu jsou nemocnice ve Zhořelci a záchranná služba v Jelení Hoře. „Další projekt připravujeme s německými záchrannými službami. Pokud bychom obdrželi dotaci z Evropské unie, pak bychom kromě jiného vybudovali v Hrádku nad Nisou školicí středisko pro české, polské i německé záchranáře z celého Euroregionu Nisa,“ uvedl Zdeněk Kubr.
   
Nyní existují smlouvy mezi Českem, Polskem a Německem o pomoci záchranných služeb při velkých katastrofách v pohraničí. Nový projekt však počítá i se zásahy českých sanitek nebo vrtulníků v sousedním Polsku při běžných úrazech a jiných neštěstích a naopak polských sanitek a vrtulníků v Česku. Rozhodovalo by, jestli by česká sanitka dojela do Polska rychleji než polská nebo polská sanitka do Česka. „Z českého pohraničí by naše sanitky mohly transportovat zraněné Poláky do polských nemocnic. Léčili by se doma a mnohem lépe by se tam domluvili s lékaři než u nás,“ upozornil Kubr.