Z hroznů napadených ušlechtilou plísní vzejde vzácné víno

Brno - Letošní teplý a suchý podzim si nemůžou vynachválit jihomoravští vinaři. Po mnoha letech se díky tomu na révě masověji vyskytla žádoucí forma plísně šedé. Ta z hroznů vysává vodu a zvyšuje v nich obsah cukru. Vinaři tak letos po mnoha letech můžou vyrábět takzvané botrytické výběry, velmi sladká vína se specifickou chutí.

Vinaři se potýkají s různými typy plísní. Kromě bobulí plísně často napadají také třapiny a stopky hroznů, což se projevuje opadáváním bobují ještě před dozráním. Pokud se ušlechtilé plísně projeví až na vyzrálých hroznech před sklizní, jsou žádoucí. Poškození povrchu bobulí způsobí, že se z nich začne rychle odpařovat voda, a tím se zvyšuje jejich cukernatost.

„K tomuto stavu došlo naposledy v roce 2000, tedy před 11 lety,“ uvedl vedoucí vinic z Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Vína z takzvaných botrytických výběrů bývají vysoce kvalitní, sladká a výrazně aromatická. U modrých odrůd však šedá plíseň může odbourávat pigmenty. Vinaři scvrklé bobule musejí jednu po druhé vybírat a oddělovat od těch nenapadených. Vinohrad kvůli tomu musejí projít i několikrát - kvůli pracnosti jsou vína z těchto výběrů vzácná a vyrábějí se pouze v malém množství.

Vinař Roman Staněk z Lechovic hodnotí letošní úrodu (zdroj: ČT24)

Zda bude letošní ročník opravdu tak výjimečný, ještě není jisté. „Všechno záleží na počasí, zda nám bude ještě chvíli přát,“ vysvětlil Staněk. „Každopádně bude letošní ročník mimořádný. Většinu hroznů už máme posbíranou, jejich kvalita a cukernatosti jsou zatím velice dobré,“ uzavřel.