Na Skalce u Chebu je kvůli sinicím zákaz koupání

Cheb - Na přehradě Skalka u Chebu vyhlásili hygienici zákaz koupání. Jako v posledních letech se zde přemnožily sinice, které jsou pro koupající nebezpečné. Podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského ale přemnožení umožnilo naplno zahájit testy jejich likvidace. Povodí Ohře na Skalce letos zkouší aplikaci chemických a biologických látek, které mají sinice likvidovat. Testy probíhají v klecích oddělených od okolní vody přehrady.

„Zhruba do 10. července se budou odebírat vzorky vody a zkoumat účinky různých preparátů na jarní druh sinic. Letní druh se bude zkoumat na konci léta,“ uvedl Svejkovský. Všechny testy by měly být dokončeny a vyhodnoceny do konce září. „Po vyhodnocení budeme vědět, která metoda by mohla být na Skalce použitelná,“ dodal Svejkovský.

Sinice na Skalce se přemnožují každoročně, v posledních letech dokonce ještě před prázdninami. Nemožnost využívat Skalku ke koupání pak omezuje rekreační možnosti přehrady. Podle zkoušek, které v letním období pravidelně provádí na koupalištích Krajská hygienická stanice jsou zatím kromě Skalky vodní plochy v Karlovarském kraji, kde se lidé koupají, relativně čisté. Snížená kvalita vody je jen na Rolavě.