Archeologové bojují o unikátní most přes Labe

Praha - Archeologové obviňují Středočeský kraj, že při rekonstrukci mostu přes Labe u Staré Boleslavi zanedbal archeologický výzkum. Povolal odborníky až ve chvíli, kdy se most začal bourat a některé pozůstatky středověkých konstrukcí už stavební práce zničily. Unikátní torza renesančního mostu zůstala ale naštěstí v celku.

Podle zákona měl kraj jako investor informovat archeology už při přípravě projektu, aby stihli provést standardní výzkum. To se však nestalo. Objednal se jen archeologický dohled, a to v době, kdy se už se stavbou začalo. „Během prací došlo i ke zničení některých archeologických artefaktů, poněvadž byly vybagrovány bez přítomnosti archeologa,“ říká vedoucí oddělení archeologie středověku z Archeologického ústavu Praha Ivana Boháčová.

Archeologové totiž předpokládají, že tu jsou například pozůstatky dřevěného mostu z 10. století. „Je to místo, kudy procházela jedna z nejstarších komunikací. Ta spojovala historické jádro Čech až s Pobaltím,“ přibližuje význam stavby Ivana Boháčová.  

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zbytky dalších konstrukcí by mohly být v místě tůně. Sem ale při bourání dopadly betonové trosky a výzkum se zkomplikoval. Vedení kraje teď chybu přiznává. „Nechám to prošetřit a zjistíme, kdo je za to konkrétně osobně zodpovědný,“ slibuje radní pro dopravu Středočeského kraje Robin Povšík.

Stavba naštěstí nezničila unikátní objev, kterým je torzo kamenného renesančního mostu, který navrhl Matteo Borgorelli. „Je to de facto šestý nejstarší most, tedy památka velmi významná, dalo by se říct, že je nenahraditelná,“ zdůrazňuje archeolog Josef Hložek.

Národní památkový ústav už navrhl, aby torza renesančního mostu byla prohlášena kulturní památkou. „Od toho se potom bude odvíjet i způsob zacházení, konzervace a nejspíš taky prezentace veřejnosti,“ připomíná archeolog Hložek. „Jestli to bude řešeno nějakou formou zasklení toho místa, té památky, to všechno se ještě uvidí,“ uzavírá radní Povšík.

Původní projekt se tak pravděpodobně bude muset přepracovat a stavba se o pár měsíců protáhne. Odborníci i vedení kraje se ale teď shodují: Za zachování tohoto unikátního objevu to stojí.