Desítky koní ovládly pardubické ulice

Pardubice - Devadesát koní a jezdců dnes zaplnilo ulice Pardubic. Konal se tam na české poměry ojedinělý vytrvalostní závod. Dopravu to sice zkomplikovalo, ale řidičům i lidem to vynahradil velmi neobvyklý pohled na desítky koní přímo v ulicích města. V plné pohotovosti však byli městští strážníci. I přes velké teplo, které koním ani jezdcům příliš nesvědčilo, proběhla nakonec celá akce bez jakýchkoli problémů.

Do pardubických ulic se po více než sto letech vrátili koně. Povozy by ale lidé hledali marně, tentokrát se soutěžilo ve vytrvalosti. „Celá akce probíhá jak na městském okruhu, tak i v terénu, za provozu aut i za přítomnosti lidí,“ popisuje charakter trati hlavní organizátor závodu Milan Kyselý.  

Při zdolávání trati o celkové délce sto šedesát kilometrů proto asistovali pardubičtí strážníci. Městská policie musela zastavovat provoz především na hlavním silničním tahu Pardubice - Přelouč. „Řidiči to berou sportovně, počkají a spíše se dívají po koních,“ říká zástupce ředitele Městské policie v Pardubicích Pavel Čejka.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nejen silný provoz, ale i počasí dělalo koním velké problémy. Jezdci je museli pravidelně polévat vodou. Po třiceti kilometrech potom každého koně zkontroloval veterinární lékař. „Máme za sebou zatím asi čtyřicet kilometrů,“ uvádí účastnice závodu Pavlína Pflugová. „Počasí není ideální a pro koně je to hodně náročné. Je velké dusno a koním by spíše vyhovoval déšť,“ uvádí veterinární lékařka Patricie Tůmová.    

Podobné závody přímo ve městech jsou v Evropě běžné, v Čechách se zatím konají spíše výjimečně.