Královéhradecký kraj nechce platit za dodávky tepla

Hradec Králové - Královéhradecký krajský úřad odmítl zaplatit Opatovické elektrárně za dodávku tepla, které potřebuje pro vlastní klimatizaci. Služba je totiž podle něj předražená. Elektrárna krajský úřad jako dlužníka na jaře odpojila, ale v minulých dnech znovu dodávku tepla obnovila. Zároveň se však do vyřešení celého případu firma odmítá k celému případu nadále vyjadřovat.

Krajský úřad je v pozici neplatiče a dlužníka Elektrárny Opatovice od konce loňského roku. „Královéhradeckému kraji bylo za loňský rok za odběr energie pro výrobu chladu fakturováno 1 720 000 korun, reálná částka v běžných cenách by se pohybovala někde kolem částky 400 000 korun,“ tvrdí náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.

Kraj zatím nezaplatil ani část dluhu a vyjednává. Klimatizaci v kancelářích úřadu zásobuje kondenzační jednotka za sedm milionů korun, která je v budově, ale patří elektrárně. „Opatovice nám dodávají horkou vodu, z ní se vytváří studená voda o teplotě 6 °C a ta je využívána k chlazení,“ popisuje postup Josef Červinka ze Správy nemovitostí Královéhradeckého kraje.  

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Elektrárna reagovala na dluh tím, že na jaře neobnovila dodávku tepla a úředníkům hrozilo, že bez klimatizace prožijí vskutku horké léto. Teplo začalo do zařízení proudit až koncem června. „Do skončení příslušných jednání se naše společnost k dané záležitosti vyjadřovat nebude,“ říká mluvčí firmy International Power Opatovice Petr Zadák.

Situaci komplikuje majetkové uspořádání. Kraj areál splácí majiteli, leasingové firmě. Teď bude muset zřejmě připlatit za technologii. „Riziko je v tom, že kraj se bude muset podílet nějakou částkou na financování pořízení klimatizační jednotky. Toto mělo být součástí stavby. Technologické řešení bylo patrně zvoleno na základě dohody bývalého vedení kraje s bývalým vedením elektrárny Opatovice,“ domnívá se náměstek Derner.