V Janově zruší videoterminály, hráli na nich mladiství

Litvínov - Ministerstvo financí zahájí řízení o zrušení licencí na provozování 20 videoloterijních terminálů ve třech hernách v litvínovském sídlišti Janov. Obsluha heren totiž umožňuje hrát na videoterminálech nezletilým a navíc jim i nalévá alkohol, což potvrdila i městská policie, která opakovně případy dětí v hernách řešila. Ministerstvo má videoterminály ve své gesci a podle starosty Daniela Voláka svou kontrolní úlohu nezvládlo.

Podle starosty budou následovat další návrhy na zrušení licencí k provozování videoterminálů. „Prioritou bylo zabránění gamblerství mladistvých, nyní budeme pokračovat. Už máme vytipovány další herny, kde se potýkáme s porušováním veřejného pořádku. Zejména s rušením nočního klidu, rvačkami či znečišťováním veřejného prostranství,“ doplnil.

Ministerstvo financí podle Voláka udělilo za jediný rok licence či povolení pro 260 videoterminálů na území města. „Přes urgence úředníci nebrali v potaz naši vyhlášku o lokalitách, v nichž město nepovoluje provozování výherních hracích automatů. Jejich počet jsme omezili na více než polovinu, z 265 na 113. Videoterminály jsou ale, bohužel, zcela v gesci ministerstva. Nyní se zdá, že přeci jen změnilo přístup a dohoda je možná,“ řekl.

Město jedná i s představiteli Sdružení zábavního průmyslu a Asociace provozovatelů kurzových sázek. Přislíbili opatření, jež by měla negativní jevy související s provozem videoterminálů eliminovat. „Na vlastní náklady zřídí například kamerový systém či zabezpečení vstupu do heren. Na druhé straně jsme se s místostarostou dočkali i nepříjemných telefonátů. My se ale zastrašit nenecháme a tlaku nepodlehneme,“ dodal Volák.

Chomutov se kvůli videoterminálům obrátil na soud 

Žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli povolování videoterminálů podal nedaleký Chomutov, který společně s Litvínovem v poslední době přitvrdil vůči dlužníkům města, nepřizpůsobivým lidem, narkomanům a prostitutkám. Postup ministerstva financí je podle vedení Chomutova nezákonný. Radnice se obrátila na Ústavní soud, aby určil, zda obce mohou rozhodovat v zájmu veřejného pořádku v oblasti her a loterií a regulovat vyhláškou provozování videoterminálů.

Obce dlouhodobě kritizují stav, kdy mohou vyhláškami regulovat výherní hrací automaty, i když z nich mají příjem, zatímco moderní videoterminály povoluje jen ministerstvo financí. Pouze jemu také jdou poplatky z těchto terminálů. Ministr Eduard Janota koncem května na sněmu Svazu měst a obcí řekl, že návrh zákona o loteriích by měl rozdělit výnosy z nových výherních videoterminálů mezi stát a obce.