Rakve z olomoucké katedrály se restaurují

Olomouc - Rekonstrukce Dómu svatého Václava v Olomouci dospěla do unikátní etapy, kterou je oprava a obnova cínových sarkofágů olomouckých biskupů. Rakve s ostatky olomouckých biskupů, staré v některých případech několik set let, restaurátoři začali stěhovat z krypty katedrály. V minulosti s nimi ještě nikdo nehýbal.

Dómský farář Bohumír Vitásek prozradil, že v rakvích jsou uloženy ostatky čtyř biskupů, z nichž nejvýznamnějším byl kardinál Ditrichstein. Vedoucí projektu restaurování katedrály Jindřich Suchánek dodal, že jedna rakev z 19. století se bude restaurovat přímo v kryptě, protože je měděná.

Cínové rakve čeká obnova v restaurátorské dílně. Jejich vyzvednutí z krypty ale není nijak jednoduché. Prostřední ze tří schránek se totiž propadlo dno. Restaurátoři vyrobili vozík, na který chtěli nestabilní rakev položit a pak ji vytáhnout na povrch. To se jim ale nepovedlo a museli nejprve odřezat víko.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Restaurátor Ivan Houska sdělil, že dostat rakev ven bez sejmutí víka nelze, protože sarkofág je tak vysoký, že nedovoluje průchodnost kryptou. Rakev tak nakonec z podzemí vyzvedli nadvakrát. Ivan Houska doplnil, že restaurování bude trvat rok a půl. Už zítra dorazí do Olomouce odborníci, kteří provedou exhumaci ostatků a uloží je do náhradních dřevěných rakví, které pak vrátí znovu do krypty.

Obnova schránek je součástí projektu vnitřních oprav a restaurování olomoucké katedrály, na které dómská farnost získala z norských fondů téměř milion euro. Rekonstrukce vnitřní části katedrály bude ukončena v závěru příštího roku.