Na všechny žadatele o dotace se nedostane

České Budějovice - V jižních a západních Čechách vrcholí boj o evropské dotace. Obce, školy i firmy žádají z regionálního operačního programu víc než 12 miliard, k dispozici jsou ale jen necelé čtyři. Největší konkurence je mezi školami, šanci uspět má jen každá sedmá. Ředitelé i starostové se tak snaží získat peníze v období finanční krize a silných rozpočtových škrtů, přestože jsou si vědomi, že šance příliš velká není. Ještě horší by bylo to vůbec nezkusit.

Je to jediná možnost jak, při úbytku peněz ze státního i krajského rozpočtu, získat prostředky, třeba na novou školní střechu, přístavbu domova důchodců, nebo opravu rozbité silnice. Tak vidí rozdělování evropských peněz většina starostů i ředitelů a počet žádostí, které úředníci začínají zpracovávat, tomu odpovídá. „Převis zájmu je zhruba tři a půl násobný oproti tomu, co můžeme z omezených prostředků nabídnout,“ prohlásil zástupce Rady regionu Soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka.

Vůbec nejtvrdší je konkurence mezi školami, předložily projekty za 1,8 miliardy korun, rada fondu mezi ně ale rozdělí jen necelých tři sta milionů. „Objem žádostí je zhruba sedminásobně vyšší, než umožňuje nabídka našich finančních prostředků k rozdělení,“ dodal Trnka. Již v červnu prohlásil Jan Šindelář z VOŠ a SOŠ automobilní a technické České Budějovice: „Jiné peníze v době ekonomické krize do škol nedostanete.“ A podobně jsou na tom i třeba obce, které chtějí z evropských peněz opravit chodníky a silnice. „Šance 1:6 není velká, ale pořád to šance je. Pro naše město je to nesmírně důležité,“ potvrdil starosta Rudolfova Milan Třebín (KDU-ČSL).

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Jediný, kdo s penězi, pokud správně vyplnil žádost, spíš může počítat, je žadatel o příspěvek na stezku pro pěší a jezdce na koních. Daleko menší šanci mají i ti, kteří chtějí revitalizovat památky. „Je to velký boj. Žádáme o ně, protože je nutně potřebujeme na celkovou rekonstrukci muzea,“ uvedla Marie Zavřelová z Jihočeského muzea České Budějovice.

Jestli byli úspěšní, se žadatelé o dotace dozvědí nejpozději v první polovině listopadu letošního roku.

Peníze
Zdroj: ČT24