Pardubicím chybí peníze z prodeje bytů

Pardubice – Až 150 milionů korun měl přinést do pardubické pokladny prodej městských bytů. Přestože o privatizaci měly ještě před rokem zájem desítky nájemníků, obchody váznou. Kvůli nečekanému výpadku museli zastupitelé dokonce upravit letošní rozpočet. Radnice přiznává, že peníze z prodeje bytů citelně chybí.

Stovky nespokojených nájemníků obviňovaly v roce 2008 radnici z neférových pravidel při prodeji bytů. Roku 2011 počet zájemců o koupi rapidně klesal. „Z rozpočtu vypadlo v současné době 150 milionů korun za zhruba 30 neprodaných bytů,“ říká náměstek primátorky Pardubic Martin Bílek (SPP).

Pro město je to nepříjemná situace. Někteří nájemníci argumentují tím, že byty jsou ve špatném technickém stavu. Místopředseda Sdružení nájemníků ČR SON Jan Vozárik sdělil, že ceny bytů byly před deseti lety nastaveny velmi nízko a poté se prodávaly za minimální ceny z majetku obcí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Radní Pardubic jsou přesvědčení, že město i tak nabízí byty za přijatelných podmínek. Náměstek primátorky Pardubic Martin Bílek (SPP) říká, že jestliže město prodává něco za třetinu tržní hodnoty, tak cena je výhodná. Mluvčí pardubického magistrátu Ondřej Tušl dodal, že obyvatelům přišla písemná žádost, zda by měli o privatizaci nájem.

Konkrétní čísla průzkumu město očekává do konce roku. Podle Martina Bílka by v privatizaci mohla skončit zhruba tisícovka bytů ze současných dvou tisíc šesti set.