Zástupci Karlových Varů a kraje se dohodli na vzájemné kontrole

Karlovy Vary – Karlovarský kraj a město Karlovy Vary si chtějí vzájemně kontrolovat některé organizace. K neobvyklému kroku je přiměla kritika hospodaření společností, kterých jsou zřizovateli. Opozice chce do kontroly zapojit i zástupce dalších měst.

Na sportovní a kulturní akce v KV aréně prý přispívá ročně stovky tisíc korun – tak  zdůvodňuje Karlovarský kraj, proč chce mít v budoucnu lepší dohled nad hospodařením arény. „Samozřejmě nás zajímá, zda jsou využívány efektivně, je tu určitá možnost do této záležitosti vidět,“ podotkl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.  

Město chce kontrolovat zadluženou krajskou nemocnici

Hejtman ale popírá, že jde o odvetu kraje za to, že město chce kontrolovat krajskou nemocnici. Ta se dlouhodobě potýká s milionovými dluhy. „Jsme naprosto otevřeni jednání stejného vstupu Karlovarského kraje do KV arény,“ prohlásil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. „Nemáme co skrývat a klidně jsme schopni nabídnout jedno místo v dozorčí radě,“ řekl jednatel KV arény Roman Maleček.

Je to vůbec poprvé, kdy se zástupci Karlových Varů a kraje na něčem podobném dohodli. Podle opozičních zastupitelů by se ale na kontrole společností, které slouží veřejnému zájmu, mělo podílet více zástupců samosprávy. 

Jan Horník, opoziční zastupitel, Karlovarský kraj: 

„Mnoho dozorčích rad je jen proto, protože mají být ze zákona, ale ve skutečnosti jsou nefunkční. Jednoznačně bych viděl jako přínos, kdyby Karlovarský kraj pustil do svých dozorčích rad zástupce měst.“

Vedení kraje se tomu nebrání. Co nejdřív chce nabídnout spolupráci i v dalších společnostech, které mají problémy s hospodařením. „To může právě zprůhlednit úplně vše, těch problematik je víc – letiště, nemocnice, chceme to dát postupně do pořádku,“ konstatoval Novotný. Kraj a město už vytvořily vyjednávací tým, který by měl vytipovat společnosti a navrhnout lidi vhodné pro obsazení míst v dozorčích radách.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)