Rumburk odvolal místostarostu, odchod zvažuje i Sykáček

Rumburk – V Rumburku odvolali místostarostu, který měl na starost pořádek a bezpečnost. Ladislav Pokorný ale neodchází proto, že by nezvládal krizové situace v době, kdy se na Šluknovsku objevily sociální nepokoje. Doplatil na to, že kvůli podivné zakázce usiloval o odvolání svého kolegy. Z rumburské radnice možná odejde i starosta Jaroslav Sykáček. Ve čtvrtek večer s Pokorným vyzvali k odchodu druhého místostarostu Darka Švába, ale neuspěli. Místo toho zastupitelé odvolali Pokorného, zatímco Sykáčka ve funkci nechali.

Rozkol ve vedení města způsobilo devět můstků zničených povodní. Místostarosta Šváb opravy rozdělil na jednotlivé zakázky, což místostarosta Pokorný označil za mrhání penězi. Kdyby ji totiž zadávalo vcelku, muselo by oslovit více firem a podle odborníků by se nejspíš dostalo na nižší cenu. Šváb ale jakékoliv pochybení odmítá.„ Jsem přesvědčen, že nedošlo k žádnému pochybení a že postup by správný,“ prohlásil.

Zastupitelé ale postavili vedení do paradoxní situace. V hlasování odvolali jen Pokorného, zatímco Sykáčka nechali se zbylými dvěma místostarosty ve funkci. „Bylo to samozřejmě trochu překvapení. Ta situace je pro mě nepřehledná a budu ji muset zvážit,“ dodal Sykáček.

Odchod Ladislava Pokorného přitom může způsobit městu vážnější problémy než pochybná zakázka. Město se letos potýká s nárůstem kriminality a přílivem nepřizpůsobivých. „Radnice zatím pořád akceschopná je, ale bude to pro všechny mnohem náročnější,“ dodal starosta, který stojí na straně svého odvolaného zástupce. Podle pozorovatelů se očekávalo, že když už Sykáčka ve funkci zastupitelé potvrdili, Švába odvolají. Starosta sám tak uvažuje o odchodu. Dojde-li k tomu, bude Rumburk bez dvou mužů, kteří v poslední době nejvíc přispěli k uklidnění napjaté situace.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)