Vzácná váza už je opět pýchou muzea v Harrachově

Harrachov - Sklářské muzeum v Harrachově se může po osmi letech znovu pyšnit vzácnou opálovou vázou z první poloviny 19. století. Nejcennější exponát před lety rozbil třináctiletý školák. O náhradu škody se pak s mladoboleslavskou základní školou soudilo město Harrachov a uspělo. Přes metr a půl vysoká váza z roku 1840 se skládá z pěti dílů. Tři z nich museli skláři znovu vyrobit. Pracovali na tom dva roky a bez nadsázky tvrdí, že šlo o metodu pokus - omyl.

Správce Sklářského muzea Harrachov František Novosad popsal, že během vypalování zlata šly některé díly do pece i patnáctkrát. Nejcennější exponát rozbil před osmi lety při exkurzi školák. Město Harrachov pak požadovalo škodu zaplatit po mladoboleslavské základní škole, kterou chlapec navštěvoval. Ta ale odpovědnost odmítla a tak se spor dostal až k soudu. Verdikt dal za pravdu městu.

Starosta Harrachova Tomáš Ploc (ODS) informoval, že původně se chtěl se školou dohodnout. K dohodě však bohužel nedošlo, a tak se případ dostal k soudu. Výroba replik rozbitých dílů vázy stála jeden milion a 800 tisíc korun. Spolu se soudními poplatky pak musela škola zaplatit dva miliony. Pojištěná ale byla jen na milion a půl, zbytek tedy uhradila mladoboleslavská radnice.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Mluvčí Městského úřadu Mladá Boleslav Hana Koišová uvedla, že padlo rozhodnutí, které bude mít za následek až trojnásobně vyšší pojistku pro školy. Přestože podobná událost je v muzeu ojedinělá, chrání teď vzácný exponát před turisty skleněná vitrína.