Český kůrovec v Rakousku neřádil

Šumava – Český kůrovec letos v rakouských lesích škody nenapáchal. Tuzemským lesníkům se díky zásahům v příhraniční oblasti Šumavy podařilo dostát mezinárodní úmluvě o ochraně lesa proti kůrovci. Rakušané hrozili, že v případě poničení lesa kůrovcem by soudní cestou žádali náhradu škody.

„Oproti předchozímu roku se počet napadených stromů snížil o více než šedesát procent,“ uvedl vedoucí lesník revíru Hochficht Reihard Fischer. Podle Rakušanů v boji s kůrovcem pomohlo také počasí. „Počasí vývoj kůrovce hodně zbrzdilo,“ domnívá se ministerský rada pro zemědělství Albert Knieling.

Od letošního května až do současnosti dřevorubci káceli a loupali kůru ze stojících stromů v takzvaném pufračním pásu, který se táhl od Zvonkové k Plešnému jezeru v šířce až 500 metrů. „V letošním roce se tam zpracovalo 2 200 stromů,  z toho kolem 2 000 na Smrčině. Zhruba 1 300 stromů z toho se loupalo pomocí horolezecké techniky,“ informoval Roman Rosa z Národního parku Šumava.

Úmluva s Rakouskem platí i nadále a při hranici nejjižnější části Šumavy se bude muset zasahovat i v příštím roce. Jakými metodami a jak intenzivně, to se ukáže podle vývoje kůrovcové kalamity.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)