Ústecký soud se bude opět zabývat odstřelem špačků

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud bude znovu řešit, jestli můžou pěstitelé třešní střílet špačky. Už jednou potvrdil, že povolení k odstřelu od lovosické radnice je platné. Ústavní soud ale vyhověl stížnosti litoměřického Spolku pro ochranu životního prostředí a případ se tak vrací znovu na začátek. Jediné, čeho se špačci podle sadařů opravdu bojí, je však výstražná střelba.

Vítězslav Houdek ze Zemědělského družstva Klapý říká, že nejde o doslovné vraždění špačků, pouze o propagační výstřely. Jeho Kolega Otakar Šašek upřesnil, že zabito bylo 16 špačků. Ornitologové připouštějí, že výstražná střelba je jednou z možností, jak špačky plašit. Většinou zahynou jen jednotlivci a ostatní ptáci se pak místu střelby vyhýbají.

Sadaři z Klapý ale tvrdí, že všechno ostatní už vyzkoušeli. Otakar Šašek popsal, že byly požity nahrávky křiku ptáků, makety ptáků i vycpaniny dravců, všechno však marně. Podle sadařů špačci zlikvidují každý rok třešně za dva miliony korun. Proto věří, že soud povolení ke střelbě nezruší. A mají i další argument - moravští pěstitelé vína na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí špačky střílet mohou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Naďa Štětinová z Městského úřad Lovosice dodala, že tato vyhláška platí jen pro vinice na Moravě. Když soud výstražné střílení špačků zakáže, budou majitelé třešňových sadů nejspíše uvažovat o pěstování hrušek.