Firma v Pardubicích měla zastavit práce na černé stavbě, staví však dál

Pardubice - V Pardubicích se v noci na dnešek měly zastavit práce na největší černé stavbě v republice. Slíbila to soukromá firma, která tam bez územního rozhodnutí a stavebního povolení buduje logistické centrum za 800 milionů korun. Okamžité zastavení prací opakovaně požaduje stavební úřad i magistrát, protože část pozemků navíc patří městu. Přesto zůstalo jen u slibů a ještě dnes dopoledne se v areálu prokazatelně stavělo. Stavební úřad už dříve pohrozil, že černé stavbě zabrání za asistence policie.

Stavba obřího logistického centra se může stát nebezpečným návodem pro jiné investory, firma D+D Park Pardubice nemá územní rozhodnutí ani stavební povolení. Na výzvy stavebního úřadu nereagovala a do úzkých se dostala teprve kvůli pozemkům města, na které potřebuje nájemní smlouvu. Veřejně slíbila, že stavební práce přeruší v noci na neděli. „Ověřil jsem, že k dnešnímu dni je stavba zastavena a dál nepokračuje,“ uvedl ředitel investora projektu D+D Park Petr Dědek.

Uvnitř areálu se práce nezastavily. Náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř (ODS), který se přijel na staveniště dopoledne podívat, označil počínání firmy za výsměch: „Ten stavební ruch, který tady je, mne překvapil. Přísliby, které nám firma D+D dala, evidentně nesplnila.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Společnost D+D usiluje o nájemní smlouvu s městem a především o dodatečné stavební povolení. Pardubický stavební úřad se jí od počátku snažil na protizákonné praktiky upozornit. „K zastavení prací jsme stavebníka vyzvali opakovaně, celkem třikrát. V souvislosti s tím bylo zahájeno i správní řízení o správním deliktu,“ potvrdil vedoucí Stavebního úřadu Pardubice Jiří Vopršal.

Úředníci požadují zastavení stavby. Firma, která má v září předávat část areálu, argumentuje časovou tísní a hlavně 750 pracovními místy. Mnozí zastupitelé nad počínáním firmy kroutí hlavou. „Nikdy jsem se nesetkal s případem, který by byl provázen tak velkou arogancí,“ prohlásil zastupitel Pardubic Miroslav Petráň (SPP-SNK).

Na další kroky soukromé firmy tedy čeká nejen vedení města, ale hlavně stavební úřad. Ten už dříve pohrozil, že černé stavbě zabrání za asistence policie, exekuční výzvu už úředníci Petru Dědkovi doručili.

Stavba logistického centra v Pardubicích
Zdroj: ČT24