Hokejisté Českých Budějovic hledají azyl

České Budějovice - Hokejová hala v Českých Budějovicích, která patří k nejmodernějším v České republice, je bez ledu. Před novou sezonou totiž přestala fungovat část chlazení, a tak mají správci velké starosti. V supermoderní hale, do které se investovalo 400 milionů korun, nemohou trénovat ani hokejisté. Na extraligu se musí připravovat na jiném ledě, záchranu hledají v Písku a Soběslavi. Za tréninky cestují i další družstva, dorostenci se po tréninku dostávají do postelí až kolem půlnoci.

Vyrobený led byl nekvalitní, místo ledu zbyly pouze kaluže. Správci stadionu chtěli odstartovat sezonu, neuspěli však. Část nového chlazení selhala, a proto zařízení odpojili. „Usoudili jsme, že to nemá význam, nemohli bychom dodržet kvalitu ledu. Šlo také o zdraví hráčů,“ uvedl vedoucí správy zimního stadionu Pavel Píša. Pod plochou jsou kilometry trubek, chyba podle správců mohla nastat při jejich plnění. Dělníci se je snaží pročistit, z kluziště odřezávají kusy betonu. „Otevřeli jsme problémová místa,“ dodal Pavel Píša.

Extraligoví hokejisté hovoří o malé sportovní katastrofě, už dva týdny měli trénovat. Plány však museli zcela změnit, kvůli opravě je uzavřená i druhá plocha, a proto za ledem dojíždějí do Písku a Soběslavi. „Vliv to samozřejmě mít může. Doufáme však, že tato nepříjemná situace mužstvo spíš stmelí,“ prohlásil mluvčí HC České Budějovice Antonín Vanca. Za tréninky cestují i další družstva a tašky s výzbrojí tak postupně opouštějí kabiny. Dorostenci se z tréninku vracejí domů pozdě, doma jsou až krátce před půlnocí a příliš se tak nevyspí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Stadion patří k nejmodernějším v Česku, rekonstrukce spolykala téměř 400 milionů korun. Nyní však hala zůstává uzavřena. „Hala je v tom stavu, v jakém je, takže využití žádné,“ krčí rameny náměstek primátora města František Jelen (ODS). Majitelem stadionu je radnice. Vybourání celé hrací plochy je podle radních krajním řešením, takové úpravy by zaplatil dodavatel. „Na to jsou řádně podepsané smlouvy,“ ujistil náměstek Jelen.

Vytvoření kvalitní hrací plochy trvá tři dny, kdy se tady spustí chlazení, však zatím nikdo říct nedokáže.