Na Liberecku chybí lékaři

Liberecko - Menší nemocnice v Libereckém kraji mají akutní nedostatek lékařů. Ve Frýdlantu potřebují gynekology, v Semilech nemají plné stavy na žádném oddělení. Ještě horší je situace s praktickými lékaři. Podle odborníků za to může složitý systém atestací. Lékaři stárnou a mladých je nedostatek. Trend, který je znát bez ohledu na specializaci.

Ředitel Nemocnice Frýdlant Břetislav Václavík se obává zhoršení už tak krizové situace. V Semilech chybí jeden až dva specialisté na každém oddělení. Správní ředitel nemocnice v Semilech Bohumil Pick upřesnil, že největší problémy jsou na chirurgii a na anesteziologii.

Ještě horší je situace u praktických lékařů, jak potvrdil jeden z nich Libor Maryško. Jejich věkový průměr je 55 let. Vloni zaškolilo jediné středisko na Liberecku do praxe 10 mladých lékařů, letos zatím ani jediného. Lékaři a vedení nemocnic se shodují, že za úbytkem mladých doktorů stojí složitý systém atestací.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Libor Maryško vidí problém také ve finančním ohodnocení mladých lékařů. Připomněl, že řada z nich jezdí do zahraničí, kde jsou tyto podmínky lepší. Na druhou stranu i k nám ale přicházejí lékaři ze zahraničí, převážně z východu, což ovšem pro české zdravotnictví není zrovna výhodné, už jen kvůli jazykové bariéře.