Centrum na podporu integrace cizinců vzniklo v Pardubicích

Pardubice - Nové centrum, které vzniklo pod Správou uprchlických zařízení ministerstva vnitra v Pardubicích, má pomáhat hlavně lidem, kteří v Česku žijí dlouhodobě. Foxconn, Panasonic, Kiekert nebo náchodská Sněžka - propouštění v těchto a dalších podnicích znamenalo pro cizince nečekanou ránu. O příspěvek na cestu domů žádali hlavně Mongolové a Vietnamci.

Takzvaných dobrovolných návratů využilo méně cizinců, než se čekalo. Mluvčí Oblastního ředitelství cizinecké policie Hradec Králové Ivana Ježková informovala, že do projektu se přihlásilo 235 lidí. Ukázalo se, že ti, co zůstali, potřebují pomoc jak ve vyřizování záležitostí na úřadech, tak při hledání práce. Teď mají nové kontaktní místo. Do pardubického centra mohou přijít s jakýmkoliv problémem.

Vedoucí centra Ivona Baklíková sdělila, že proběhla řada jednání s organizacemi, které se s cizinci setkávají. Tlumočnice z Mongolštiny Myanganbayar Bazarjav dodala, že největším problémem je ten jazykový. Nepřekonatelným problémem se tak může stát nejen hledání nové práce, ale i bydlení nebo jednání na úřadech. Centrum proto otevírá kurzy češtiny.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

S podobným projektem jako je nové centrum přichází i samo město, jak podotkla vedoucí odboru komunitních služeb Magistrátu městaa Pardubice Ivana Liedermanová. Za zbytečně vyhozené peníze to přesto úředníci nepovažují.

Ještě před půl rokem úřady varovali před nárůstem pouliční kriminality kvůli vysokému počtu cizinců, kteří zůstávají v republice. V Pardubicích se však tyto obavy naštěstí zatím nenaplnily.