Beznohý horolezec Mark Iglis zahájil v Karlových Varech Tourfilm 2006

Karlovy Vary - V západočeské metropoli začal festival filmů s turistickou tematikou - Tourfilm 2006. Hlavním hostem je beznohý horolezec Mark Inglis, který přijel do Česka poprvé. Tento 47letý horolezec letos v květnu zdolal nejvyšší horu světa i přesto, že má amputované obě nohy. Nejstarší festival filmů s turistickou tématikou u nás oslaví příští rok 40 let. Pořadatelé proto chystají další novinky.

Inglis přišel o obě nohy už v roce 1982 kvůli omrzlinám. Svůj sen zdolat Mount Everest si ale nakonec splnil: „Nahoru to sice šlo ztěžka, ale tak nějak jsem si to představoval. Zato cesta zpátky byla opravdu tvrdá a dlouhá.” Doma na Novém Zélandu, ale i u horolezecké veřejnosti, je Mark Inglis vnímán jako kontroverzní postava. Čelí kritice za to, že jeho výprava nechala vysoko v horách bez pomoci umírajícího britského horolezce Davida Sharpa.

V Karlových Varech převzal Mark Inglis od pořadatelů Tourfilmu cenu za celoživotní dílo. Jeho vyprávění v úvodu festivalu pak přilákalo desítky zájemců. V letošní přehlídce dokumentárních filmů o cestování soutěží téměř 650 titulů ze 137 zemí. „To je jednoznačný signál toho, že už nás ve světě berou vážně,” pochvaluje si program ředitel festivalu Josef Schütz.

Tourfilm zůstává jedním z mála festivalů, který nabízí lidem svůj program zdarma. Jeho rozpočet se ale každý rok zvyšuje. „Samozřejmě problémy jsou vždycky a všude, protože služby jednoznačně rostou. Je to ale především o tom, že za ty peníze máte možnost nabídnout více a více věcí pro diváky,” dodává Schulz. Festivalu finančně vypomáhá také stát. „Stát podporuje festival jednak z hlediska odborného, tzn. přispíváme do těch programů doprovodných a také samozřejmě z hlediska finančního,” dodává ředitel České centrály cestovního ruchu Rostislav Vondruška.