Přerovští piloti uspěli na prestižním cvičení NATO

Přerov - Jednu ze čtyř hlavních cen – sošku bronzového cyklisty - přivezli piloti elitní přerovské vrtulníkové letky z mezinárodního cvičení Severoatlantické aliance Tiger Meet, které se konalo ve Španělsku. Získali ji za sportovní výkony a obhájili tak své loňské vítězství. Hlavní cenu - stříbrného tygra - tentokrát vybojovali jejich francouzští kolegové ze základny Cambre.

Průzkum nepřátelského území, fotografování cílů pro stíhače, to vše při průletu úzkými kaňony, nebo přistání ve výšce až 2200 metrů. To byly hlavní úkoly prestižního cvičení NATO Tiger Meet 2006, se kterými se přerovští piloti museli vypořádat. „Pro nás to byly ohromné zkušenosti – musím říct, že už létám poměrně dlouho, ale poprvé jsem přistával tak vysoko,” uvedl pplk. Ivan Pospíchal, velitel 231. vrtulníkové letky Přerov.

Pilota Jiřího Chrobáka nejvíce zaujala záchrana sestřelených osádek a spolupráce se stíhacími letouny, která je pro přerovské piloty zajímavá, protože se v Česku nenacvičuje.

Cvičení se letos zúčastnilo celkem 20 letek Severoatlantické aliance z 10 zemí světa. Všechny přerovští piloti předčili ve sportovních disciplínách a získali titul nejzdatnější jednotky. „Procházelo se pavoukem a my jsme s velitelem prošli do finále a tam jsme porazili Nory,” pochvaluje si pilot Pavel Nedoma.

Cvičení Tiger Meet se přerovští piloti zúčastnili už popáté. Ani jednou domů nepřiletěli bez ceny. Plk. Jaroslav Braun to vysvětluje tím, že se podařilo dát dohromady skupinu lidí, která je výjimečná svými schopnostmi a dokáže dobře plnit své úkoly. Tygří tým NATO založili v roce 1961 tři země – Francie, Velká Británie a Spojené státy. Přerovští piloti nosí šátky se znakem této šelmy už pět let, a to jako jediná letka ze zemí bývalého Východního bloku.